HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP'liyken söylediklerini unuttu mu: İkinci kadına tahammül edemediler

HDP'li vekil Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP'nin yeni kabinede ikinci bir kadına tahammül edemediğini, Refah Partisi anlayışının sürdüğünü söyledi. Aynı Fırat, 2008'de AKP'li iken; "Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kadınları, feminist ideolojinin kölesi olmadılar, olmayacaklardır" demişti.

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet hakkında bulunduğu değerlendirmede; "İkinci bir kadına tahammülleri yok" dedi.

Bir başbakan yönetiminde son kabine olabileceğini söyleyen Fırat; "Başbakan yönetimindeki son kabine, bundan sonra Başkanlık diyemeyeceğim çünkü o Başkanlık rejimine hakaret oluyor. Otokratik bir Rejimin son hükümeti gibi. Enteresan değişimler var.  Özellikle Dolmabahçe’nin resim veren ekip silindi. İki kadın bakanın değişmesi tek kadına düşmesi. Her ne kadar en çok milletvekili HDP geldikten sonra onu söylemiyorlar ama ikinci bir kadına tahammül gösterilemediği görülüyor. Getirilen kadın bakan da kadın sorunlarından sorumlu. AKP’nin Refah Partisi’nden gelen anlayışını devam ettiğini gösteriyor" dedi.

FIRAT, KADIN KONUSUNDA ERDOĞAN GİBİ DÜŞÜNÜYORDU

Oysa Fırat, 2008 yılında AKP milletvekili iken, "kadın sorunu" hakkında farklı şeyler dillendiriyordu. Fırat, 2008 Mayıs ayında AKP Adana İl Kadın Kolları Kongresi'nde yaptığı konuşmada; “AKP olarak kadına bakış açımız diğer partilerden, toplumun diğer kesimlerinden çok farklı. Kadınla erkek arasında feminist düşüncenin yarattığı felsefi inancın, çatışma ortamının yaratılmasından yana değiliz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kadınları, feminist ideolojinin kölesi olmadılar, olmayacaklardır. Çünkü biz kadın ve erkeğin birbirinden ayrılmaz birer parça olduğu ve birbirini tamamladığı inancındayız. Dolayısıyla ona karşı saygımız sözde değil özde." demişti.

AKP'li yıllarında Fırat'ın, dönemin Başbakanı tayyip Erdoğan'ın; "Kadın-erkek fiziki olarak hiçbir zaman eşit olamaz. Bu mümkün değil. Mümkün olur mu? Erkek erkektir, kadın kadın. Ama bunlar birbirinin tamamlayıcısıdır. Her ikisi bir arada olduğu zaman birbirini tamamlar ve o zaman aile meydana gelir" ifadelerine pararlel şeyler söylediği görülüyordu.

Fırat o kongredeki konuşmasında, "AKP'nin ana kademe teşkilatlarının kurulmasından 1 yıl sonra kadın teşkilatlarının kurulduğunu, bunun nedeninin kadınlara önem vermemeleri değil aksine çok önemsemeleri olduğunu" vurgulamıştı.