HDP'li Altan Tan: Bugün Kürt halkının büyük bir kısmının yüreği İhvan’la, Hamas’la

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Bugün Kürt halkının büyük bir kısmının yüreği İhvan’la, Hamas’la beraber atıyor" dedi.

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peyamakurd’a konuşan Tan, "Bugün Kürt halkının büyük bir kısmının yüreği İhvan’la, Hamas’la beraber atıyor, bunu da unutmamak gerekir" dedi.

Tan'ın kendisine yöneltilen sorulara yanıtları şöyle:

Şimdi Kürt halkı Ortadoğu da ne yapmalı, bir Kürt devletinin kurulması mümkün müdür?

Bana göre mümkündür. Bana göre Türkiye’nin de bunu desteklemesi gerekir. Yani Kürdistan’daki referandumu desteklemesi lazım. Kürtlerin Irak’ta bir bağımsız devlet kurması lazım. Ama bunu kurarken Türklerle, Araplarla, Farslarla veya başkalarıyla kavga etmeden. Peki, böyle bir şey mümkün müdür? Elbette mümkündür. Kürtler 1991’den beri 26-27 yıldır bir statü sahibidirler. Fiilen şu anda bir devletleri var zaten. Bir devlete gerekli olan bütün kurumları var. Hiç kimseye de bir zararı olmamış. Dolayısıyla bu statü resmileşirse, bunun Türkiye’ye de bir zararı yok, Bağdat’a ve İran’a da bir zararı yok. Aksine faydaları olacaktır. Kürtlerin de birkaç yüzyıldır devam eden statüsüzlük hali, psikolojik durumları düzelmiş olur. Kürtlerin de herkes gibi bir bayrağı, yeri, ismi olur. Birleşmiş Milletler ’de bir sandalyesi olmuş olur. Bu şekilde eski kavgalar geçmişte kalır. Irak’ta yeni oluşacak Kürdistan oluşumum içinde, Kerkük ve Musul’un da olması gerekir. Yani Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin de birlikte yaşayabilecekleri bir devlet olmasını istiyorum. Çünkü böyle bir nüfusun, içinde yer aldığı bir devlet, sorunlarını da daha kolay çözecektir. Bu şekilde olursa Türkiye’nin ve Arap ülkelerinin korkularını da bir nebze de olsa giderecektir. Savaşı değil barışı konuşmak gerekir.

Suriye’de Kürtler bir statü elde etmeliler mi? Bu nasıl olabilir?

Ortadoğu’daki hiçbir devletin tarihi bir kökü yok. Dolaysıyla tarihte Suriye diye bir devlet de yoktu. Orayı Batılılar cetvelle çizdiler. Meşhur Sykes-Picot diye bir anlaşmayla çizildi. Sadece Suriye, Irak değil; keşke Ortadoğu’daki bütün halklar birlikte yaşasa. İleride bir gün bunların mutlaka bir federasyon, konfederasyon kurmaları gerekiyor. Bugün Suriye’deki insanlar da mevcut Suriye sınırları içerisinde sorunlarını çözüp birlikte yaşayabiliyorlarsa nur üstüne nurdur; ama çözemiyorlarsa, yaşayamıyorlarsa, herkes bulunduğu yerde bir hayat kuracaktır kendine. Kürtlerin de Suriye’de bir statüsü olacak. Bu statünün diktatörlük olmaması gerektiği tartışılabilir. Tek parti rejimi olmasın, çevre halklarla kavga etmesin; bütün bunları konuşabiliriz.

tan kurulsun ve Irak da Kürtlerle daha iyi ilişkiler içinde olsun. Suriye’de de tek parti diktatörlüğü değil, çoğulcu bir Kürt statüsü ortaya çıksın. Türkiye bunlarla iyi geçinsin ve Türkiye dünyayla onların bağlantılarını sağlasın.

Türkiye’de bunları yapacak iktidar bu alanlarda zorlanıyor. Bir de muhalefet var, mesela Kemal Kılıçdaroğlu. O da çıkıyor diyor ki, İhvan-ı Müslim’in bir terör örgütüdür. Allah aşkına biraz Ortadoğu tarihi okuyun. İhvan bütün bir Ortadoğu’nun İslam tarihidir. En az 20 ülkedeki İslami muhalefetin sesidir. Sudan’dan, Libya’dan Mısır’a kadar ve hiçbir zaman fiilen terörün içinde olmamıştır. Binlerce elemanı katledilmiştir. %51 ile Mısır’da cumhurbaşkanı olan bir temsilcisi 4 yıldır hapistedir. Sayın Kılıçdaroğlu! Sen ihvana terörist dersen, ya Ortadoğu’yla ilgili hiçbir şey bilmiyorsun, ya İslami hareketlerle ilgili hiçbir şey bilmiyorsun veya seni yanlış bir yola soktular. Bu yoldan da bir yere çıkamazsın. İhwan-i Müslim’in, bütün İslam dünyasının bir hareketidir, partisidir; 90 yıllık bir harekettir. Bu şekilde yaklaşırsa, CHP tekrar eski kodlarına dönecek. Son dönemlerde pozitif bir muhalefet yaparak, yenilir yutulur bir hale gelmişti. Ancak bu açıklaması kendisini eski koduna dönmüş gibi gösterdi. Bugün Kürt halkının büyük bir kısmının yüreği İhvan’la, Hamas’la beraber atıyor, bunu da unutmamak gerekir.