HDP'den Kudüs açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığına yönelik açıklamasına HDP'den tepki geldi.

Halkların Demokratik Partisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması hakkında bir açıklama yayınladı.

Açıklamada "Trump, Kudüs kararı ile bölgesel bir savaşın fitilini ateşlemeye çalışıyor" denilirken, "Bu karar hem İsrail-Filistin sorununu kangrenleştirir, hem de merkezinde İran ve Suudi rejiminin bulunduğu ve tüm bölgeyi yıllarca kasıp kavurabilecek büyük bir savaşa zemin oluşturabilir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamadan bir bölüm şöyle:

"ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını, İsrail-Filistin sorunu bağlamında zaten çok zayıf olan barış girişimlerini baltalayan, derhal durdurulması gereken çok tehlikeli bir provokatif girişim olarak görüyoruz.

Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarına alenen aykırı olan bu karar, olası etkileri ve zamanlaması açısından diğer Ortadoğu ülkelerindeki siyasi gerilimlerden ayrı değerlendirilemez. Yıllardır Irak ve Suriye’de devam eden savaşlara ek olarak Suudi Arabistan’da başlayan taht kavgaları, Yemen’de derinleşen ambargo ve vahşet politikaları, Lübnan’daki siyasi istikrarsızlık ile birlikte düşünülünce, bu karar hem İsrail-Filistin sorununu kangrenleştirir, hem de merkezinde İran ve Suudi rejiminin bulunduğu ve tüm bölgeyi yıllarca kasıp kavurabilecek büyük bir savaşa zemin oluşturabilir.

***

ABD Başkanı Trump’ı bu sorumsuz ve tehlikeli kararından geri dönmeye, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumu da bu karara karşı aktif tutum almaya davet ediyoruz. Filistin halkıyla ve mücadelesiyle tarihsel dayanışmamız bu tür tek taraflı kararlar karşısındaki tutumumuzu da belirler. Kudüs ve Ortadoğu coğrafyasının tüm toprakları farklı kültürleri, halkları, inançları ve dilleri barındırır. Tarihsel, siyasal, toplumsal ve barışçıl bütün çözüm önerileri de ancak bu gerçeklik üzerine müzakereci bir anlayışla inşa edilebilir. "