HDP'den dokuz maddelik 'demokrasi mücadelesi' deklarasyonu

HDP Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda "Durmayalım, dur diyelim" kampanyasını başlattı. Burada dokuz maddelik "demokrasi mücadelesi" deklarasyonu kamuoyuna duyuruldu.

HDP, Beşiktaş'ta bulunan Abbasağa Parkı'nda OHAL'in ilan edilişinin ve Suruç'ta 33 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın yıl dönümünde bir toplantı düzenledi. Akşam 19.00'da başlayan toplantıda, "Durmayalım! Dur diyelim!" adı altında 9 maddelik bir metin okundu.

Toplantıya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Eş Genel Başkan yardımcıları Sezai Temelli, Saruhan Oluç, Parti sözcüsü Osman Baydemir ve aralarında Ahmet Yıldırım, Hüda Kaya, Dilan Taşdemir, Leyla Birlik, Ayşe Acar Başaran, Sibel Yiğitalp, Nadir Yıldırım, Lezgin Botan'ın da olduğu HDP milletvekilleri ile partililer katıldı.

Toplantıda ilk olarak parti sözcüsü Osman Baydemir söz aldı. Baydemir, "Selahattin Demirtaş'a kelepçe vurulamaz. Figen Yüksekdağ'a kelepçe vurulamaz. 6 milyon iradeye kelepçe vurulamaz. Fikrin hürriyetine kelepçe vurulamaz" dedi.

Baydemir'in konuşmasının ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, "Bugün OHAL'in ilan edilişinin birinci yıl dönümü. Devletin partileştiği hatta partileşmeyle kalmayıp, tek adam diktatörlüğünü dönüşeceği bir dönem olacak. Biz bu tek adam diktatörlüğüne, faşizmin kurumsallaşmasına mahkum değiliz" diye konuştu.

Kemalbay'ın konuşmasının ardından hazırlanan dokuz maddelik "Durmayalım! Dur diyelim!" metni okundu.

Baydemir ve Kemalbay'ın okuduğu metin ise şöyle: 

1. Demokratik siyaset tasfiye edilemez 
2. Evrensel insan hak ve özgürlüklerinden vazgeçilemez 
3. Hukukun üstünlüğü ve evrensel demokratik hukuk ilkeleri çiğnenemez
4. Barıştan vazgeçilemez
5. Emekçilerin sosyal ve ekonomik hakları gasp edilemez
6. Doğal ve kültürel varlıklar talan edilemez 
7. Gençlerin bugünü ve geleceği karartılamaz
8. Kadınların kazanımları yok edilemez
9. Yeni toplumsal sözleşme ihtiyaçtır