HDP'den dokunulmazlık açıklaması

HDP'li Meral Danış Beştaş, dokunulmazlık düzenlemesiyle ilgili, ”Başkanlığa giden yolda engelleri kaldırma çabasıdır” yorumunda bulundu.

HDP Adana Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş, dokunulmazlık düzenlemesinin "Erken seçim dâhil başkanlığa giden yolda engelleri kaldırma çabasıdır. Bu Meclis'e darbe anlamına gelir. AKP aklını başına alsın" dedi. "HDP'ye oy veren milyonların iradesinin ortadan kaldırılması, tasfiye edilmesi isteniyor" diyen Beştaş, "Bunun adı darbeden başka bir şey değildir" ifadesini kullandı. 

Kavgalı oturumun ardından yarın yapılacak Anayasa Komisyonu toplantısı öncesinde Birgün’den Sebahat Karakoyun’a konuşan Beştaş’ın açıklamaları şöyle:

“Bizim komisyonu çalıştırmamak, gerginlik yaratmak gibi bir düşüncemiz yok. Bu konuyu dokunulmazlık meselesi olarak değil bir ‘darbe’ olarak görüyoruz. Dokunulmazlıklarla ilgili girişimi; basını, akademi dünyasını, tüm muhalefet ve demokrasi güçlerini hedef alan darbe sürecinin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. HDP'ye oy veren milyonların iradesinin ortadan kaldırılması, tasfiye edilmesi isteniyor. Bunun adı darbeden başka bir şey değildir.

Anayasa Komisyonu'nun ilk toplantısından önce AKP'liler Genel Kurul’da milletvekilimiz Ferhat Encü'ye linç girişiminde bulundu. AKP, dokunulmazlık meselesini baskıyla, zorla, kavgayla, gürültüyle hızlıca geçirme ve gündemi değiştirme çabası içinde. Bu konuda çok mahir olduklarını biliyoruz. Meclis Başkanı laiklik konusunda konuştu, sonra partiden "hayır böyle bir gündemimiz yok" dediler. Kendi ajandalarına göre Meclis'teki kavgalarla da HDP'lileri korkutacaklarını sanıyorlar. Biz böyle saldırılarda, linç girişimleriyle korkacak, tırsacak bir yapı değiliz. Saldırılara, linç girişimlerine tepkisiz kalmayız. Gerekli yanıt da verilir, koruma da yapılır.

Ülke problemlerinin şiddetsiz çözümünden yana bir partiyiz. Anayasa Komisyonu'nda teklifle ilgili usul ve esasa dair itirazlarımızı ifade etmeye devam edeceğiz. Umarız AKP aklını başına toplar. Saldırgan, eşkıyalık yapan milletvekillerini durdursunlar. Bu görüntüler kamuoyuna, halka yansıyor.

'CHP'NİN TAVRI BELİRLEYİCİ'

Sürecin nasıl sonuçlanacağını belirleyecek olan CHP. Bütün milletvekillerinin destek vermeyeceğini biliyoruz ama 25-30 oy bile AKP'yi rahatlatacaktır. Halkların kardeşliğini isteyen, demokratik zemin, barıştan yana olan milletvekillerinin bu teklife ‘ret’ oyu vermesi gerekiyor. Bu HDP'nin meselesi değil. Bütün parlamentonun onuru ve kendini koruma meselesidir.