HDP: Anayasa Mahkemesi karar vermezse AİHM'e gideceğiz

HDP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve milletvekilleri, cezaevinde tutulan HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek Anayasa Mahkemesi önündeydi.

DHA

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarının gayrı meşruluğunda Anayasa Mahkemesinin rolü olduğunu söyledi. Baydemir “AYM karar vermezse sonraki açıklamalar AYM önünde değil, AİHM önünde olacaktır” dedi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri için, “Korkuyorlarsa istifa etsinler. Umuyoruz ki yakın zamanda AİHM incelemeye alacak ve kısa sürede adil bir karar verecek. Bundan önce AYM kendisi hareket etsin. AYM’nin AİHM’den önce davranması gerekir. AYM bu gerekleri yerine getirinceye kadar her hafta burada adalet nöbeti tutacağız. Bizim sözümüz açık ve net, asıl konuşması gerekenler susanlardır” şeklinde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan ifadeler şöyle: 

171 GÜNDÜR HUKUK ÇİĞNENİYOR: Merkez Yürütme Kurulumuz ve Meclis’te bulunan grubumuz adına, büyük hukuksuzluğa, adaletsizliğe dikkat çekmek ve bir kez daha adalet çağrısında bulunmak üzere bir kez daha Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde bir aradayız. 171 gündür bu ülkede hukuk çiğneniyor. 4 Kasım darbesinden bugüne 15 milletvekili tutuklandı, bugün itibariyle 12 milletvekilimiz 2 eş genel başkanımız cezaevinde. Referandum sonucunun kabul görmeme sebeplerinden biri tutukluluklardır.

GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ: Gecikmiş olan adalet, adalet değildir. Bir kez daha ifade etmek isteriz ki milletvekillerimizi tutuklayan mahkeme değil siyasi otoritedir. Buna boyun eğen her bir mahkeme her bir hakim Anayasa suçu işlemiştir. 171 gündür vekillerimizin tutuklu bulunmaları anayasal suçtur. Bir kez daha AYM Başkanı ve üyelerini Anayasa hükmünün ve içtihadının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

BAŞKANLARIMIZIN DA SEÇİLME HAKKI VAR: Anayasa her yurttaş için seçme ve seçilme hakkını korur, serbest siyaset hakkını düzenler. Ayrıca Anayasa, her yurttaş için seçime katılma hakkını düzenler. Ama tam 171 gündür Eş Genel Başkanlarımızın şahsında 6 milyon insanın seçme hakkı, insanların siyaset yapma hakkı gasp edilmiştir. MYK ve grubum adına AYM başkan ve üyelerini bugün referandumun sonuçlarının gayrı meşruluğunda rol ve sorumluluk sahibi olduklarının farkında olmaları gereğini yineliyorum.