Haziran Direnişi'nde yaralanan Aydın Aydoğan'ın dosyası 'faili meçhul' oldu

Haziran Direnişi günlerinde polisin yaraladığı Aydın Aydoğan'ın dosyası "faili meçhul" bırakıldı. Yaşadığı hukuksuzlukları soL'a anlatan Aydoğan, "Dosyamı takip ederken altı savcı değişti. Son savcı da davayı faili meçhul bürosuna sevk etti. Davanın peşini bırakmayacağım. AYM ve AİHM'e kadar gideceğim" dedi.

Haziran Direnişi sırasından polisin attığı biber gazı kapsülüyle bacağından yaralanan Aydın Aydoğan, kendisini yaralayan polislerin bulunamaması ve dosyanın "Faili Meçhul Suçlar Bürosu"na gönderilmesine itiraz etti.

Aydoğan, soruşturmanın Faili Meçhul Suçlar Bürosu’na gönderilmesinin nedenini öğrenmek amacıyla önceki gün savcılığa gitti. Savcının sözlü olarak bilgi vermemesi üzerine Aydoğan dilekçe vererek, “Hakkımda soruşturması yürütülen toplumda ‘Gezi Davası’ olarak bilinen 2016/12677 dosya No’lu soruşturmaki polis memurları hakkında İstanbul 1. İdare Mahkemesi soruşturmanın devamına karar vermiştir. Bunun gerekçelerini savcılık makamınızdan öğrenmek istiyorum” dedi.

Aydoğan, “Fali Meçhul Suçlar Bürosu davayı yeniden başa alıyor. 4.5 yıllık deliller ortadan kaldırılarak süreci yeniden başlatıyorlar. Savcıya sorduğumda ‘Bizim yapacağımız bir şey yok. Kurallar kaideler neyse onu uyguluyoruz’ diyor. Şehit edilen savcı delillere ulaşmışken deliller yok deniyor. Savcılar artık hukuk adamı yerine devletin memuru gibi davranıyor. Savcılık soruşturma makamıdır ama bizim hakkımız gasp ediliyor” diye konuştu.

Soruşturmanın bilinçli olarak uzatıldığını söyleyen Aydın Aydoğan sonuca göre dosyayı Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını söyledi.

"ALTI SAVCI DEĞİŞTİ, GELDİĞİMİZ NOKTA BU"

Konuyla ilgili olarak soL'a konuşan Aydın Aydoğan şunları söyledi:

"Bu karar siyasi iradenin adalet üzerindeki baskısının bir örneği. Dört buçuk yıldır iğneyle kuyu kaza gibi geldiğimiz bugünlerden sonra devlet resmen dosyamı kadük hale getirmek ve faili meçhul bir dosya olarak kapatmak istiyor. Dosyam 735 sayfa. Davamızın takipçisi olduk, altı savcı değişti dosyamda. İlki 'FETÖ'den alındı, ikincisi 17-25 Aralık tapeleriyle ilgili alındı, üçüncüsü bir gün geldi hemen görevden alıdlar, dördüncü savcımız öldürüldü adliye içinde ve dosyayı en çok ilerleten savcıydı. Beşinci savcı adeta hiçbir şey yapmamak için programlanmıştı. Altıncı savcıya geldiğinde valilik dosyaya müdahil oldu, soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Buna üst mahkemede itiraz ettik, itirazımız kabul oldu ama bu kez de savcı kararı beklemeden, dinlemeden dosyayı faili meçhul suçlar bürosuna attı. Dün gidip kendisine neden diye sordum. Gerekçesini söyleyemeyeceğini belirtti. 'Dilekçe ile talepte bulun, cevap gelir' dedi. Sözün bittiği yerdeyiz. Siyasi irade beş yıldır Gezi Direnişi'nden terörist çıkartmaya çalışırken, geldiğimiz nokta bu."   

"BU DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM"

Bundan sonra bu davanın takibini bırakmayacağını söyleyen Aydoğan, "Bunu Anayasa Mahkemesine ve ardından AİHM'e taşıyacağım. Bugünleri kayıt altına alacağım. Ülkeye hukuk ve adalet geldiğinde, inanıyorum bu olaylar hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak."

Aydın Aydoğan, Haziran Direnişi sırasında ayağından polisin attığı gaz kapsülü ile yaralanmıştı.