Hasbro'nun çirkin reklamına ödül!

Hasbro'nun geçtiğimiz yılbaşında yayınladığı "cinsel istismar" göndermeli reklam, Kristal Elma Festivali'nde bir de ödül kazandı.

Bahadır Başer

Yoğun çalışma saatleri ve özellikle stajyer sömürüleri ile bilinen reklamcılık sektörü, yine çirkin yüzünü gösterdi. Hasbro'nın geçen yılbaşında yayınladığı ve tepkiler sonunda geri çekilen "Yılbaşında Eğlenceyi Dışarıda Arama" filmi, Türkiye'nin "en prestijli" reklam festivalinde ödüllendirildi.

Yılbaşında dışarı çıkanların "başına gelebilecekleri" anlatan ve cinsel istismar göndermeleriyle dolu filmde Yeşilçam'da "Tecavüzcü Coşkun" lakabıyla bilinen Coşkun Göğen de rol alıyordu. Reklamda yılbaşında dışarı çıkanların garsonlardan, vestiyerde veya tuvalette çalışanlar tarafından istirmara maruz kalabilecekleri anlatılıyor.

Reklamın yayınlanmasının ardından özellikle sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine reklam yayından kaldırılmış, ve Hasbro firması özür dilemişti. 

ÖZÜRE RAĞMEN ÖDÜL

Reklamı hazırlayan "Muhabbet Reklam Ajansı" tüm bu gelişmelere rağmen, her yıl düzenlenen Kristal Elma Festivali'ne bu reklamla adaylık başvurusunda bulundu. 5-6 Ekim'de düzenlenen festivalde ise "Viral Film" kategorisinde ödül bu reklama verildi.

Muhabbet Reklam Ajansı, festivalde aldığı diğer ödülleri sosyal medyada duyurmasına rağmen, gelecek tepkilerden endişe ederek bu kategoride aldığı ödüle dair paylaşım yapmadı.

JURİ DE AYRI REZALET

Ödüllerin seçicisi olan jüri ise dikkat çeken başka bir nokta. Bu kategorinin jüri başkanı Ayşe Aydın, aynı festivalde "Cinsiyet Eşitliği" konulu bir panelde konuşmacıydı.

Jürinin diğer bir üyesi ise reklamı yapan Muhabbet Ajans'ın sahiplerinden olan Kenan Ünsal. Ünsal, reklamı kendileri yayından kaldırmalarına rağmen ödül verilmesinde problem görmedi.

Kristal Elma Festivali, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen bir organizasyon. İsmine rağmen reklamcılardan değil patronlardan ve yöneticilerden oluşan bir dernek. Esnek çalışma saatleriyle sömürülen binlerce reklamcıya rağmen derneğin sadece birkaç yüz üyesi var. Reklam emekçilerinin ise örgütlü olduğu bir sendika ya da dernek bulunmuyor.