Halk madenci şirkete ÇED toplantısı yaptırmadı: Madenci şirket, Altınova'yı terk et

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Altınova mahallesi açıklarında denizde demir cevheri aramak isteyen şirket, bugün yapmayı planladığı ÇED bilgilendirme toplantısını yöre halkının protesto ve eylemleri üzerine gerçekleştiremedi. Yurttaşlar 'Madenci şirket, Altınova'yı terk et' sloganları eşliğinde yürüdü.

Haber Merkezi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Altınova mahallesinde Densan Madencilik şirketine geçit verilmedi. 

Altınova açıklarında denizde demir cevheri (manyetit) aramak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu kabul edilen Densan Madencilik, bugün mahallede halkı bilgilendirme toplantısı düzenlemek istedi.

ÇED bilgilendirme toplantısını Safa Motel'de yapmak isteyen şirket yetkilileri, yöre halkının protestolarıyla karşılaştı. 

Proje alanının Ayvalık sulak alanları koruma sahasına 2 kilometre, Sarımsaklı Tabiat Parkı'na 6 kilometre mesafede olduğunu vurgulayan yurttaşlar, zaman zaman "Madenci şirket, Altınova'dan defol" sloganları attı. Bölgedeki doğa ve yaşam savunucuları, Ayvalık Belediyesi ve yurttaşlar, ÇED toplantısı öncesinde tepkilerini dile getirdi. 

Toplantının yapılacağı Altınova Kazan Sitesi’nde otel önüne gelen vatandaşlara çevre örgütleri destek verdi. Bir süre halkı ikna etmeye çalışan yetkililer, sonuç alamayınca toplantı yapmadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı. CHP milletvekilleri ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer otel yakınındaki bir evin bahçesinde "Halk toplantıya izin vermediği için toplantının yapılmadığına dair" tutanak tuttu. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ile toplantının yapıldığı otelin sahibi Hasan Özkan arasında sert tartışmalar yaşandı. Hararetli tartışma CHP Genel Başkan Yardımcısı Emine Gülizar Biçer Karaca ve CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in araya girmesiyle yatıştırılmaya çalışıldı.

soL'a açıklamalarda bulunan bir yöre sakini, Çevreye, doğaya ve canlıya saygılı bir yaşam istiyoruz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Şehrinizin hiçbir köşesini talana ve ranta kurban etmeyeceğiz.