'Hakkari ve Şırnak ilçe olacak iddiası' yeniden gündemde

AKP'nin Meclis’te destek bulamadığı Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olması teklifini bu kez KHK ile hayata geçireceği ileri sürüldü.

AKP, TBMM tatile girmeden geri adım atarak bütün partilerin ortak önergesiyle torba yasadan çıkarılan Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyum atanması ve özel bütçeli idarelerin özelleştirilmesine yönelik düzenlemeleri olağanüstü hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararname (KHK) aracılığıyla hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de AKP’nin KHK hazırlığı içinde olduğunu doğrulayarak, TBMM iradesinin “Hakkâri, Şırnak il kalacak” demesine karşın hükümetin anayasal sınırlarını aşarak iki ili ilçeye çevirmeye çalıştığını açıklamıştı.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis kapanırken tüm partilerin ortak kararıyla Genel Kurul’dan çekilen düzenlemelerin KHK ile yeniden gündeme alınıyor olmasının yasaya dönük bir hile olacağını ifade etti. Parlamentoda üç muhalefet partisinin duyarlılığı üzerine varılan uzlaşıyla söz konusu düzenlemelerin geri çekildiğini anımsatan Bilgen, şunları dile getirdi:

“Aldığımız bilgilere göre parlamentodan yasa yoluyla geçirilemeyen düzenlemenin KHK ile yeniden gündemleştirilmesi söz konusu. Daha tehlikeli olan bir girişim riskiyle karşı karşıyayız."