Hakim ve savcılara 'empati' eğitimi

Adalet Bakanlığı, adli davalardaki kararların yetersiz bulunduğu gerekçesi ile savcı ve hakimlere "empati" eğitimi verme kararı aldı.

Adalet Bakanlığı özellikle adli davalarda faillerin aldıkları cezaların yetersiz bulunması üzerine hakim ve savcılara empati eğitimi verme kararı aldı. Bu çerçevede ilk aşamada 500 hakim ve savcı empati, drama ve roleplay (rol yapma) eğitimi alacak.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, pilot uygulama kapsamında 100 hakim ve savcının eğitimi tamamlandı. Antalya’da gerçekleştirilen eğitimler için hakimler 3 haftalık kampa alındı. 2018’in ilk çeyreğinde 400 hakim ve savcı daha eğitim programına katılacak. Hakim ve savcıların, 'kendilerini sanık ve tanıkların yerine koyma' yetenekleri geliştirilecek. Bu sayede özellikle toplumsal duyarlılığın yüksek olduğu davalara bakan hakimler, kendilerini mağdurun yerine koymadan karar vermeyecek. Hakim ve savcılar soru yöneltirken sanık ve tanıkların psikolojisini de dikkate alacak. Uygulamanın başarıya ulaşması halinde çalışma yaygınlaştırılacak.

OYUNCULAR DERS VERECEK

Hakim ve savcılara verilecek eğitimler için Adalet Bakanlığı profesyonel oyuncularla anlaşma sağladı. Bu kapsamda 100 hakim ve savcı için, oyuncular hakim-savcı ve mağdur üçgeninde oyunlar sergiliyor. Bu sayede hakim ve savcıların karar alma aşamaları konusunda mağdur psikolojisi uygulamalı olarak anlatılıyor. Psiko-drama eğitimleri ve roleplay ismi verilen uygulama dışında, bir öğretim görevlisi eşliğinde insan psikolojisi eğitimleri de veriliyor. Eğitimler 3 hafta sürüyor.

ADALET BAKANI: AMACIMIZ KALİTELİ HİZMET

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM’de yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Sürekli gelişen koşulları dikkate alarak adalet sistemimizi daha da ileriye taşımayı tarihî bir sorumluluk olarak görüyoruz. Gelişen toplumsal yapı ve değişen ihtiyaçlar, dünya genelinde görülen ilerleme ve değişimler, yenilenme ihtiyacını zorunlu olarak önümüze çıkarmaktadır. Amacımız, vatandaşlarımızın daha hızlı ve kaliteli adalet hizmeti alabilmesidir. Yargı bağımsızlığı hakimlere tanınan bir ayrıcalık olmadığı gibi, hakimlerin hiçbir kurala bağlı olmadan keyfî bir şekilde karar vermesi anlamına da gelmemektedir.”

Gül, adliye pesonelinin eğitimini de önemsediklerini dile getirirken, “Rize’de eğitimlere başladık, Ankara’daki eğitim merkezinde de kısa sürede eğitimler başlayacak” dedi.