'Hakan Fidan Suriye'de' haberi sonrası... MİT ne yapıyor?

Geçtiğimiz haftalarda Hakan Fidan'ın Suriye'ye giderek Suriyeli yetkililerle temasta bulunduğu haberi sonrası AKP cephesinden bir açıklama gelmezken, MİT'in Suriye'de nasıl bir temas yürüttüğüne ilişkin bazı bilgiler ortaya çıktı.

Şubat ayı başında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Lazkiye'deki Hmeymim üssünde Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük'le bir görüşme gerçekleştirdiği iddiası sonrası AKP cephesinden bir açıklama gelmemişti.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan, "İstihbarat temaslarının perde arkası" başlıklı yazısında, MİT'in Suriye'deki temaslarını yazdı:

"Suriye rejimiyle istihbari temaslar kimi zaman doğrudan, kimi zaman Rusya gibi aracılarla yürütülüyor. Suriye devletinde bütünlüğün ortadan kalkması nedeniyle, bazen Suriye istihbaratı adına yetkilendirilen kişiyle, bazen Rusya aracılığıyla temas kurulan kişiyle görüşülüyor.

Aldığım bilgiler ve yapılan değerlendirmeleri şöyle aktarabilirim:

- İstihbarat birimleri, gözlem noktalarının kurulması aşamalarında da sadece Suriye istihbaratı ile değil, bölgedeki yerel güçler dahil birçok kesimle faaliyet yürüttü, yürütüyor.

- Bu ortamda sahadaki aktörlerle ilişkinin tamamen kopması hatalı kararlar doğurabiliyor. Yanlış anlaşılmalar ve ciddi yol kazalarının olması, bugüne kadar yürütülen faaliyetlerle, istihbarat birimleri arasındaki temasla giderildi.

- Temaslar kimi zaman doğrudan, kimi zaman Rusya gibi aracılar sayesinde yürütülüyor. Suriye devletinde bütünlüğün ortadan kalkması nedeniyle, bazen Suriye istihbarat servisi adına yetkilendirilen kişiyle, bazen Rusya aracılığıyla temas kurulan kişiyle görüşülüyor.

- İstihbarat birimleri arasındaki temasın en kritik başlıklarından biri Suriye hava sahasının kullanımı konusunda yürütülüyor. Bu faaliyet, özellikle Zeytin Dalı Harekâtı’nda Rusya üzerinden önemli sonuçlar doğurdu."