Güvenpark saldırısı davasında ilk duruşma

Ankara'da, 13 Mart 2016'da Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü araçla düzenlenen, 36 kişinin öldüğü, 349 kişinin yaralandığı intihar saldırısıyla ilgili, 9'u tutuklu 55 sanığın yargılanmasına başlandı.

Ankara Güvenpark'ta 13 Mart 2016 tarihindeki bombalı saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması başladı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları katıldı.

Kimlik tespiti sırasında, saldırıda hayatını kaybedenlerden biri kişinin annesi, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'a "Başkanım, sanıklar biraz yüksek sesle konuşsun, katillerimizi tanımak istiyoruz." dedi.

Kimlik tespiti sırasında sanık avukatının, müştekilerin sanıklara yönelik sataşma ve hakaretlerde bulunduğunu söylemesi üzerine duruşma salonunda kısa süreli gerginlik yaşandı. Mahkeme Başkanı Giray, taraflar arasındaki durumun devam etmesi halinde duruşmaya ara vereceğini belirtti. Salondakilerin sakinleşmesinin ardından kimlik tespiti tamamlandı.

Mahkeme Başkanı Giray'ın, iddianamenin özetini okumasıyla yargılamaya başlandı

İSTENEN CEZALAR

Sanıklardan V.A., M.V.D., İ.H.D., V.C., S.A. hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan bir, 36 kişiyi öldürmekten 36 kez olmak üzere toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra "349 kişiyi öldürmeye teşebbüs", "nitelikli mala zarar vermek", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" suçlarından da toplam 7 bin 646'şar yıla kadar hapsi isteniliyor.

Sanıkların,  "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" hükmü uyarınca aynı cezalara çarptırılması istenen iddianamede, şüphelilerden U.A., S.K., A.K., S.Y.,N.U., R.T. hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep ediliyor.

Şüphelilerden N.B'nin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapsi talep edilen iddianamede, saldırıda kullanılan otomobilde bulunan Ö.Ü.'nün annesi G.K.'nın "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.