Gülen Cemaati yerine hangi cemaat geçiyor?

AKP'nin Gülen Cemaati'ne yönelik tasfiye operasyonları sürerken Gülencilerin yerine Menzil tarikatının geçmeye başladığı belirtiliyor.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Menzil tarikatının devlet kadrolarına yerleştiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Özellikle son 14 yıldır AKP iktidarına hâkim olan, devlet kadrolarını cemaatlere terk etme politikası acı bir fatura ortaya çıkartmış ve ne yazık ki Cumhuriyetimiz ağır bedel ödemiştir. Darbeyi 'Allah’ın lütfu' olarak değerlendiren AKP İktidarı, başta Cumhuriyet’in kurucu değerleri ve toplumun farklı kesimlerini dışlayarak, ‘devleti yeni baştan kurma’ hayallerine dalmıştır" diyen Emir, şöyle konuştu:

Bilindiği üzere AKP iktidarının, iktidarda kalmak için işbirliği yaptığı tek cemaat ve tarikat Fethullah Gülen Cemaati değildir. Belki bu Cemaat ile çok daha fazla içli dışlı olmuş, iş yapmıştır ancak Türkiye’nin bilinen diğer tarikatları da bu dönemde, AKP iktidar için ‘al gülüm ver gülüm’ dostluğu içinde etkinleşmiştir. Menzil tarikatı da bu yapılar arasında son dönemde en etkin olanlarındandır. 1930’larda Muhammed Raşit Erol tarafından Adıyaman’ın Kahta ilçesinin Menzil köyünde kurulan söz konusu tarikat, günümüzde başta sağlık sektörü olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde geniş ticari faaliyetler yürüten bir yapıya dönüşmüştür. Türkiye’de en fazla müridi bulunan tarikatlar arasındaki Menzil’in, devlet kadrolarında da gittikçe yaygınlaştığı bilinmektedir. Özellikle AKP’nin 2012 yılından itibaren Fethullah Gülen Cemaati ile arasının açılmasından sonra Menzil tarikatının iktidar ile dolayısıyla devletle çok daha yoğun ilişkilere girdiği; bazı devlet kurumlarına Menzilcilerin hakim olduğu ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın bu kurumların başında geldiği ve tarikatın müritlerinin, Sağlık Bakanlığı’ndaki etkinlikleri, yazılı ve sosyal medyada sık sık gündeme gelmektedir.”