Göstere göstere gelen Havalimanı Katliamı: O isim Türkiye’den IŞİD’e militan topluyordu

Bazı yandaş medya organlarının da “Atatürk Havalimanı Katliamı’nın arkasındaki isim” olarak gösterdiği Ahmet Çatayev, yıllardır Türkiye’de IŞİD’e militan devşiriyor. Üstelik, ABD ve Rusya’nın defalarca uyarmasına rağmen…

Erman Çete

44 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısının ardından, gözler katliamın baş şüphelisi Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve örgütün bilinen militanlarına çevrildi.

Saldırıyı gerçekleştiren IŞİD’lilerin birinin Özbek, birinin Dağıstan asıllı Rus vatandaşı, diğerinin ise Kırgız olduğu söyleniyor.

Dikkat çekmeyen diğer bir iddia ise Yeni Şafak’tan geldi. AKP yandaşı Yeni Şafak’ın “ulaştığı bilgilere göre” katliamı planlayan isim, Çeçen asıllı Ahmet Çatayev. Çatayev, El Kaide bağlantılı “Kafkas Emirliği” lideri Doku Umarov’a bağlıyken, Umarov’un öldürülmesinin ardından Ebubekir el-Bağdadi’ye biat etmişti.

ÇATEYEV KİMDİR?
Bazı kaynaklarda “tek kollu”, bazılarında ise “tek bacaklı” olarak geçen Çatayev, Rusya’da savaşması için IŞİD militanları devşirdiği bilinen önemli bir isim.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Rus basını, IŞİD’e militan toplayan Ahmet Çatayev’in Türkiye’de bulunduğunun saptandığını haber vermişti. İddiaya göre, Rus vatandaşlarını IŞİD'e götüren kişinin takma adı "tek bacaklı Ahmet"ti.

Ahmet'in 30 yaşında ve Çeçen kökenli olduğu söylenmişti. Ahmet'in yardımcıları olan 23 yaşındaki Çeçen Yakub Ibrahimov ile Dağıstanlı Abdulla Abdulayev'in de Türkiye'de gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Tek bacaklı Ahmet'in, Moskova, St. Petersburg ve Kuzey Kafkasya'dan militan toplayarak Türkiye aracılığıyla Suriye'ye gönderdiği söyleniyordu.

Militanlarla internet üzerinden tanışıldığı, sonra İstanbul'da Ahmet ve yardımcılarının bu kişilere sahte belgeler hazırlayarak Suriye'ye geçmelerine yardımcı olduğu belirtiliyordu.

28 Temmuz 2015 tarihinde, medyada Azeri kökenli bir kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. Bu kişinin adı Abdulla Abdulayev'di ve kendini "IŞİD'in İstanbul emiri" olarak tanıtıyordu.

Bu Abdullayev ile Ahmet'in yardımcısı olan Abdullayev'in aynı kişi olup olmadığı bilinmiyordu.

Tek bacaklı Ahmet'inse, bir başka IŞİD'li Ahmet Çatayev ya da "tek kollu Ahmet" olup olmadığı henüz bilinmiyordu. İstanbul'daki Çeçen cemaatinden bir kişi, IŞİD'in İstanbul emirinin 2012'deki Lopota Gorge olayına karışmış tek bacaklı bir Çeçen olduğunu ileri sürüyordu.

Lopota Gorge olayına adı karışan Ahmet, "tek kollu" Ahmet Çatayev’di.

BULGARİSTAN BAĞLANTISI
Russia Today’in Bulgar BGNES haber ajansından aktardığına göre, Çatayev Bulgar yetkililer tarafından da tanınıyordu.

Habere göre, Çatayev 2008’den beri aranıyordu ve onun Batı Avrupa’da yaşayıp saklandığına ilişkin kanıtlar vardı.

Çatayev Bulgaristan’da tutuklanmıştı, ancak 2011 yılında temyiz mahkemesi Çeçen IŞİD’linin Rusya’ya iadesine izin vermemişti.

RIA Novosti’ye konuşan bir polis kaynağı, Çatayev’in yaklaşık 13 yıl boyunca Avrupa’ya ve eski Sovyet ülkelerine hiçbir kısıtlama ile karşılaşmadan seyahat edebildiğini iddia ediyordu.

AVUSTURYA’DAN SIĞINMA HAKKI ALMIŞ
Çatayev hakkında, Hürriyet yazarı Tolga Tanış da geçen sene yazdığı bir yazıda ayrıntılı bilgiler vermişti.

2000’lerin başında Rusya tarafından cezaevine konan Çatayev’in 2003’te kaçmayı başardığını aktaran Tanış, Çeçen Kaide’cinin Avusturya’dan sığınma hakkı aldığına dikkat çekiyor. Gerekçe, “Rusya’dan gördüğü siyasi baskı” idi.

Tanış da Lopota olayı hakkında bilgi veriyor ve Çatayev’in tek kollu mu, tek bacaklı mı olduğuna ilişkin ihtilafı sona erdiriyordu:

Gürcü özel kuvvet birimleri, Dağıstan sınırında Lopota bölgesinde adı hala tespit edilememiş, esrarengiz bir paramiliter grupla çatışmaya girdi.

Olayda 3’ü Gürcü, 11’i meçhul örgütten 14 kişi öldü.

Çatışmada yaralananlardan biri de Çatayev’di.

Ancak yine ilginç bir biçimde Gürcüler sonra Çatayev’i serbest bıraktı.

Bu arada Çatayev, o çatışmada tek kolunun yanı sıra tek bacağını da yitirdi.

Çatayev’in tek kolu, hapishanede kangren olması nedeniyle kesilmişti.

Türkiye’nin Rus baskısı sonucunda Yakup İbrahimov ile Abdulla Abdullayev’i gözaltına aldığı sıralarda, ABD de aralarında Çatayev’in de bulunduğu üç kişiyi kara listeye alıyordu.

Yine Tanış’ın aktardığına göre, ABD’nin Tek Kol’u kara listeye almasının sebebi, Çatayev’in ABD ve Türkiye’de saldırılar planlamasıydı. Yani ABD, Çeçen IŞİD’linin ne olduğunu biliyor ve Rusya ile birlikte bu konuda Türkiye’yi uyarıyordu.

Hatta 2010 yılındaki Ukrayna ziyareti sırasında gözaltına alınan Çatayev'i, Uluslararası Af Örgütü (AI) dahi sahiplenmişti. AI, Çatayev'in Rusya'ya iade edilmemesi yönünde bir açıklama yapmış, onun Avusturya'da mülteci statüsünde olduğunu söylemişti.

‘EMRİNDE 130 MİLİTAN VAR’
Havalimanı katliamının ardından Çatayev hakkındaki en geniş haberi ise İngiliz Daily Mail yaptı.

Çatayev’in yıllardır AB pasaportu taşıyan Avrupa’daki göçmen ailelerin çocuklarını militan hâline getirdiği söylenirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi verilerine göre Tek Kol’un emrinde 130 militan bulunuyor.

İddiaya göre Çatayev, IŞİD içerisindeki “Rusya işlerinin” tamamından sorumlu.

Haberde, Tek Kol’un 2008 yılında İsveç’te yasadışı silah bulundurmaktan tutuklandığını ve bir yıl hapiste kaldığı söyleniyor. Olayda, Çatayev’in otomobilinde Kalaşnikof, patlayıcılar ve mermiler bulunmuştu.

İsveç’teki cezasını çektikten sonra Ukrayna’ya giden Çatayev, burada Rusya’nın hakkındaki yakalama kararı uyarınca yakalandı, ancak Avusturya mülteci statüsünü kullanarak Rusya’ya iade edilmesini engelledi.

2012 yılındaki Lopota olayından sonra, Çatayev’in Kafkas Emirliği’nin yeraltı silahlı faaliyetini Türkiye’den yürüttüğü de iddia edildi.

Çatayev’in yalnızca Rusya’da değil, Batı Avrupa’da da saldırılar planladığı söylenirken, ekibinde yalnızca Kafkasyalıların değil, eski Iraklı askerlerin de bulunduğu öne sürüldü.