Görev yapan 161 öğretmen kaldı: AKP sanat tarihi dersini kaldırıyor mu?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, orta öğretim kurumlarındaki ortak ders olarak okutulan sanat tarihi dersini veren 161 öğretmenin görev yaptığını açıkladı. Ekim'de sadece bir sanat tarihi öğretmeni atanması ve "Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi" dersinin müfredata konulması, akıllara "AKP sanat tarihi dersini…

Haber Merkezi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yapılan öğretmen atamalarında Sanat Tarihi alanında sadece bir öğretmenin atamasının gerçekleştirildiğini açıkladı. 

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, 10 yıl öncesine kadar zorunlu ders kapsamında olan ve günümüzde seçmeli ders olmaktan bile çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sanat tarihi dersi ve bu alanda her yıl mezun olan yaklaşık bin öğretmenin sorununu TBMM gündemine taşıdı. 

SANAT TARİHİNE ALTERNATİF DERS Mİ GELİYOR?

Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan müfredat içinde yer alan "Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi" dersinin, "Sanat Tarihi" dersinin alternatifi olarak mı hazırlandığını ve bu dersin sanat tarihi dersinin yerine mi düşünüldüğünü sordu. 

SANAT TARİHİ DERSİ MÜFREDATTAN KALDIRILIYOR MU?

"Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi" dersinin yeni müfredatta yer alması halinde, bu dersin amacına ulaşması adına yalnızca sanat tarihi öğretmenleri tarafından mı verileceğinin yanıtlanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, şunları dille getirdi:

“10 yıl öncesine kadar zorunlu dersler arasında olan sanat tarihi dersleri günümüzde seçmeli dersler arasındaydı ancak yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan müfredat içinde sanat tarihi dersine yer verilmemiştir. Bu bağlamda sanat tarihi dersleri, ortaöğretim müfredatından kaldırılmakta mıdır? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen (norm fazlası da dahil) kaç sanat tarihi öğretmeni vardır? 15 bin öğretmen ataması içerisinde bir sanat tarihi öğretmenine istihdam sağlandığı doğru mudur? Ortaöğretimde seçmeli olarak okutulan sanat tarihi derslerine, Talim Terbiye Kurulu'nun 80 sayılı kararına göre farklı branş öğretmenleri de girebilmektedir. Ancak sanat tarihi öğretmenleri, kendi branşları dışında başka bir derse girememektedir. Talim Terbiye Kurulu'nun 80 sayılı kararında, sanat tarihi derslerine yalnızca işin uzmanı sanat tarihi öğretmenlerinin girmesi hususunda değişiklik yapılması düşünülmekte midir?”

ÜLKE GENELİNDE SADECE 161 SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ GÖREV YAPIYOR

Talim ve Terbiye Kurulunun resmi internet sayfasında 13 Ocak-10 Şubat 2017 tarihleri arasında (askıya alınan) ilan edilen taslak öğretim programlarının, ortaöğretim kurumlarının ortak dersler kategorisinde yer alan derslerden oluştuğunu anlatan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Bakanlığımız resmi eğitim kurumlarında 10 Mart 2017 tarihi itibariyle sanat tarihi alanında 161 öğretmen görev yapmaktadır. Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bütçe kanunlarının verdiği yetkinin yanında Bakanlar Kurulunca Bakanlığımıza tahsis edilen ve Maliye Bakanlığınca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabilmektedir. Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi dikkate alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir” dedi. 

EKİM’DE SADECE BİR ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Belirlenen eğitim kurumlarına Talim ve Terbiye Kurulunun 20 Şubat 2014 tarih ve 9 sayılı kararı 'Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik' ve 'Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' hükümleri çerçevesinde yapılan duyurular üzerine başvuruda bulunanlar arasından tercihleri ve KPSS puan üstünlüğü durumuna göre atama yapılmaktadır. Bu çerçevede 2016 Ekim ayı içerisinde yapılan öğretmen atamalarında Sanat Tarihi alanında 1 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu. 

İŞSİZLER ORDUSUNA HER YIL ORTALAMA 999 SANAT TARİH ÖĞRETMENİ KATILIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sanat tarihi öğretmenlerinin seçmeli ders olarak okutulan sanat tarihi dersinin tamamen müfredattan kaldırılacağı endişesini taşıdıklarını belirterek, “Her yıl 1000 civarında sanat tarihi öğretmeni mezun oluyor. Buna karşılık ataması yapılan sanat tarihi öğretmeni sayısı ise sadece birdir. Başka bir deyişle her yıl üniversiteli işsizler ordusuna sadece sanat tarihi öğretmeni olarak 999 kişi ekleniyor. Müfredatın ve kontenjanların yeniden gözden geçirilmesi ve sanat tarihi öğretmenlerinin atamalarının yapılması gerekmektedir” dedi.