Geyikbayırı'nda neler oluyor?

Kış aylarında kaya tırmanışı yapmanın mümkün olduğu Avrupa'daki üç, dünyadaki ise on merkezden biri olan Geyikbayırı, 2014 yılının sonunda bölge için verilen maden arama ruhsatı sebebiyle büyük bir tehdit altında.

Antalya merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan Geyikbayırı, 1994 yılında bir grup kaya tırmanışçısı tarafından keşfedildi. 2000'li yılların başında tırmanış rotalarının açılmaya başladığı bölgede, şu anda binin üzerinde rota mevcut. Herhangi bir seviyedeki tırmanışçınn kendine uygun rota bulmasının mümkün olduğu Geyikbayırı, kış aylarında da tırmanışa devam edilebilen nadir bölgelerden biri olduğu için her yıl binlerce yerli ve yabancı doğa sporcusunu ağırlıyor.

Kent merkezine yakınlığı ve yer yer konglomeraya rastlansa da genele yayılan kireçtaşı sayesinde tırmanış için güvenlikli bir rota sunan kaya yapısıyla doğa turizminin önemli noktalarından biri haline gelen Geyikbayırı, 2014 yılının sonundan beri büyük bir tehditle kaşı karşıya. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 4 Aralık 2014'te, bölgedeki ana tırmanış kayasının üst tarafında bulunan Çiçeklialan bölgesindeli 67 hektarlık bir alana maden arama ruhsatı verdi.

National Geographic'in 2012 yılında hazırladığı, "macera severlerin ve doğa sporları tutkunlarnıın mutlaka yapmaları gereken 20 şey" listesinde, kaya tırmanışıyla 2. sırada yer alan Geyikbayırı'nda yöre halkı ve bölgenin sevenleri, Bakanlığın verdiği arama izninin iptali için büyük bir çalışma yürütüyor. Şubat ayında, bölgede yaşananların bilinirliğinin artması için, "Geyikbayırı Doğa Sporları Şenliği" düzenlendi. Şenliğin bitimiyle birlikte yasal süreci başlatma kararı alındı ve Mart ayının başında, Geyikbayırı sakinleri ve tırmanış bölgesini çevreleyen üç köyün muhtarlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na karşı, arama izninin iptali talebiyle dava açtı.

Dava dilekçesinde, eko-turizm bölgesi olan Geyikbayırı'nın spor ve hayvancılık için kullanıldığını belirten avukatlar, antik Likya yoluna ve Trabenna Antik Kenti'ne yakın olan bölgenin doğal koruma alanı sınırlarında bulunduğunu söyledi. Arama izni verilen bölgenin DSİ tarafından belirlenen su kaynakları mutlak koruma bölgesinde yer aldığını ve bölgede maden arama faaliyetinin yasal olmadığını belirten dava dilekçesinde, ruhsat verilen bölgenin kayıtlı zeytin bahçelerine de kanunen belirlenen mesafeden 6 kilometre daha yakın olduğuna dikkat çekildi.

 
Elde edilecek gelirin dava sürecinde oluşan masraflar için kullanılacağı tişörtlerden alıp, Geyikbayırı'na destek olmak isterseniz, "SAVE Geyikbayırı" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.