Gelen gideni arattı: 2017 LGBT'ler için de zor bir yıl oldu...

Son günlerini yaşadığımız 2017, dünyanın farklı yerlerindeki ve ülkemizdeki LGBT’ler için kazanımlara kıyasla zorluklarla dolu bir yıl olarak kayıtlara geçti. 2017 boyunca soL'da yer alan haberleri okurlarımız için derledik...

Son günlerini yaşadığımız 2017, dünyanın farklı yerlerindeki ve ülkemizdeki LGBT’ler (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) için kazanımlara kıyasla zorluklarla dolu bir yıl olarak kayıtlara geçti.

2017 boyunca soL'da yer alan haberleri okurlarımız için derledik...

2017’nin ilk haberi, "Lut Kavminin çirkin işini yapan görürseniz faili de mefulü de öldürünüz" yazılı afişleri Ankara’da farklı yerlere asarak eşcinsellerin hedef gösteren El Kaide şüphelisi kişiler hakkında iddianame hazırlanmasıydı.

Eşcinsel olduğu için babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız davasının 24. duruşması Ocak ayında görüldü. Katil zanlısı baba Yahya Yıldız’ın, kırmızı bültenle arandığı dönemde boşandığı ortaya çıktı.

Ekvador'da bir trans kadın, ilk kez Ulusal Meclis için aday oldu.

Slovenya ve Finlandiya’da LGBT aktivistlerinin çabaları sonucu evlilik eşitliği yasalaştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'e yönelik eleştirilerde bulunurken "Bilmediğin işlere karışma git Amerika'da, Avrupa'da nonoşlarla mı olacaksın, kimlerle birlikte olacaksan onlarla birlikte ol" ifadelerini kullandı.

Eşcinselliğin "onarım terapisi" sayesinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu​ savunan homofobik ekolün önde gelen isimlerinden Joseph Nicolosi​,​ hayatını​ ​kaybetti. Eşcinselliği tedavi edebileceğini iddia eden Nicolosi, gripten öldü.​

LGBT ​h​areketinin sembolü olan bayrağı ​39 yıl önce ​yaratan​ ​Gilbert Baker ​65 yaşında ​hayatını kaybetti.

İstanbul Film Festivali açılışında ödül alan İngiliz oyuncu Ian Mckellen’in konuşması sırasında söylediği “Ben açık bir eşcinsel olarak” ifadesi çevirmenin sansürüne uğradı.

Yargıtay, Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için babası ve iki amcası tarafından 2012'nin Temmuz ayında öldürülen Roşin Çiçek davasında verilen müebbet kararını onadı.

İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenmesi planlanan LGBT Onur Yürüyüşü, Rektörlük tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Küba’nın Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi (CENESEX) öncülüğünde artık gelenekselleşen Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşması’nın onuncusu 3 Mayıs günü “Ben de Varım” başlıklı yeni bir eğitim kampanyasının tanıtımıyla başladı.

Ukrayna'da LGBT yürüyüşüne saldırı gerçekleştirildi. Yürüyüşe saldıran sağcılar gökkuşağı bayrağını yaktı.

İstanbul Maçka Parkı’ndaki güvenlik görevlileri eşcinsel bir çifte saldırdı.

Alperen Ocakları LGBT’lere yine tehdit kustu. 25 Haziran'da yapılacak Onur Yürüyüşü için "Devlet eğer müsaade ederse biz müsaade etmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Beşiktaş Belediyesi, Onur Haftası dolayısıyla gökkuşağı bayrağı astı ve sosyal medya hesaplarından "Freddie Mercury'nin askerleriyiz" mesajını paylaştı. Bu paylaşımın ardından Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, "Sosyal medyada çalışan bir arkadaşımızın işgüzarlığı için bizi seven ve takip eden tüm yurttaşlarımdan özür dilerim" dedi, paylaşımı kaldırttı.

ODTÜ yönetimi öğrencilerin "cinsiyetsiz tuvalet" talebini reddettiğini açıkladı.

İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı'nda yapılması planlanan LGBT Onur Yürüyüşü'ne izin verilmeyeceğini açıkladı. Valilik "kamu düzeni" ve "toplumun farklı kesimlerinin tepkileri"ni gerekçe olarak gösterdi.

Almanya parlamentosu, evlilik eşitliğini getiren yasa tasarısını onayladı. Diğer taraftan, Almanya'da LGBT'lere yönelik saldırıların son yılların en üst noktasına ulaştığı açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, çok tartışılacak bir açıklama yaparak orduya transların alınmayacağını duyurdu.

Sedat Peker, cinsel istismar görüntüleri ortaya çıkan eski Sivas Ülkü Ocakları Başkanı Oğuz Bulut'la arkadaşlığını bitirdiği açıklamasında "LGBT'yi de Fethullah Gülen'in kurduğu ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

İzmit'ten Ankara'ya seyahat eden eşcinsel bir çift, Kamil Koç firması muavini tarafından otobüsten indirilmek istendi.

Brezilya'da bir yargıç, psikologların, eşcinselliği bir hastalık olarak sınıflandırıp "eşcinsel dönüştürme terapisi" adı altında terapi uygulamasını onayladı.

Filipinler’de eşcinsellerin kamu hizmetlerine erişimden çalışma hayatına kadar birçok alanda eşitliğini sağlayan yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden oy birliğiyle geçti.

Manisa Alaşehir’de bir trans erkek, parkta birlikte oturdukları kız arkadaşının babası ve erkek kardeşi tarafından dövüldü. Başvuru üzerine mahkeme trans erkek için koruma kararı aldı.

2017 yılında Mısır'da LGBT'lere yönelik baskı ve işkence artarak sürdü.

Suriyeli eşcinsel sığınmacının katiline “iyi hal” indirimi: Müebbet hapis 15 yıla düştü!

Uruguay'ın ilk trans senatörü Komünist Parti'den seçildi

Muhtarlar buluşmasında konuşan Erdoğan CHP’yi kast ederek, “Beşte bir oranında eşcinsel kotası koyabiliyor, şu hale bak ya. Bir partide ölçü kalmayınca ne yapacağı belli olmuyor” dedi. Erdoğan’ın eşcinsel düşmanı söylemi akıllara 15 yıl önce "Eşcinsellerin haklarının da güvence altına alınması şart" şeklindeki sözlerini getirdi.

Ankara Valiliği, Alman LGBT Film Günleri'nin yasaklandığını açıkladı. Valilik bu kararının ardından, Ankara’da düzenlenecek LGBT temalı etkinlikleri “süresiz” olarak yasakladığını duyurdu.

Komünist LGBT'ler "Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü" nedeniyle “Yas tutmayacağız, mücadele edeceğiz” başlıklı bir açıklama yayımladı.

ODTÜ'de yapılan LGBT temalı film gösterimi, elektriklerin kesilmesiyle yönetim tarafından engellenmeye çalışıldı.

Ankara Valiliği’ni izleyen Beyoğlu Kaymakamlığı, Taksim’de düzenlenecek LGBT temalı etkinlikleri yasaklandığını duyurdu.

Ankara Valiliği’nin ve Beyoğlu Kaymakamlığı’nın LGBT etkinliklerine koyduğu yasağa Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği ile Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği ortak bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Avustralya’da evlilik eşitliğini sağlayan yasal düzenleme parlamentodan geçti.

Amsterdam Belediyesi'nin 1950'li yıllarda eşcinselleri fişlediği, iş başvurularını reddettiği hatta aile ve arkadaş çevrelerinin de işe alımlarını engellediği ortaya çıktı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 45 yaşındaki bir trans kadın, başına açılan ateşle öldürüldü.

2016 LGBT Onur Yürüyüşü'nü tehdit ederek, yürüyüşe izin vermeyecekleri tehdidinde bulunan Alperen Ocakları Başkanı Kürşat Mican, "halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak aşağılama" suçundan 4 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

Eşcinsel ve translara karşı işlenen cinayetler bu yıl Brezilya’da en çok işlenen suçlar arasında yer aldı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, evlilik eşitliğini getiren yasayı onayladığını açıkladı.