'Gebelikteki bulantı ve kusma, bebeği koruyor olabilir'

Gebeliğin ilk trimesterindeki (ilk üç ay) bulantı ve kusmaların, anne karnındaki bebek üzerinde koruyucu etkisi olabileceği iddia edildi.

Gebeliğin ilk trimesterindegörülen bulantıları ve kusmanın, anne karnındaki bebeğin korunmasına dönük bir etkisi olduğu iddia edildi.

Journal of the American Medical Association (JAMA)'nın verileri, gebelerin yüzde 50 ila 80'inin bulantı ve kusmalarından şikayet ettiğine işaret ediyor. Özellikle sabahları belirgin olan semptomlar, gün boyu devam edebiliyor. 

ABD Ulusal Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Enstitüsü, 797 kadın ile yürüttükleri çalışmada, gebeliğin ilk trimesterindeki bulantı ve kusmanın düşük riskini yüzde 50 ila 75 oranında azalttığını gösterdi.

Çalışmaya katılan kadınların tümü, öncesinde en az 1 düşük öyküsü olan gebelerdi. Bulantı ve kusma şikayetleri günlük olarak not edilen kadınların gebelikleri, idrar testleriyle doğrulandı.

Bazı uzmanlara göre, kadınların bulantı nedeniyle gebeliğin erken dönemlerinde daha az besin tüketmesi, bebeği toksinlerden koruyor. Bir başka fikir ise gıda alımının azalmasının, dolaşımdaki insülin düzeyini düşürdüğü, bu şekilde plasentanın büyümesinin hızlandığı yönünde.

Araştırmacılar, çalışmaların bulantı ve kusmanın altında yatan nedenleri anlamaya dönük de veri sunmasını umduklarını belirtiyor.