Fukuşima'da radyasyona maruz kalan çocuklarda tiroid riski 20-50 kat daha fazla

Yapılan araştırma, nükleer sızıntı yaşanan Fukuşima yakınında yaşayan çocukların tiroid kanserine yakalanma riskinin 20-50 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Dış Haberler

AP'nin haberine göre yeni yapılan araştırma, Fukuşima'da nükleer sızıntı gerçekleşen yerin yakınında yaşayan çocukların, tiroid kanseri olma ihtimalinin başka yerdeki çocuklara göre 20-50 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Araştırmayla birlikte Japon hükümetinin, bölgede daha çok kanser vakası yaşanmasının sebebinin daha çok kontrol yapılıyor olması olduğuna dair iddiaları yalanlanırken, bölgede yaşayan 370 bin çocuktan büyük kısmının Mart 2011'den beri ultrasonla kontrol altında tutulduğu söyleniyor.

Çocukların 137'sinde tiroid kanseri bulunduğu aktarılırken, geçtiğimiz yıl bu sayının 25 olduğu belirtiliyor. Fukuşima dışındaki yerlerde tiroid kanserinin milyon çocuk başına 1 veya 2 çocukta görüldüğü belirtiliyor.

Araştırmacılar oranın çok yüksek olduğunu ve kanserin beklenenden daha hızlı geliştiğini söylüyor. Verilerin Fukuşima Tıp Üniversitesi'nden geldiği ve araştırmayı yönetenin Toshihide Tsuda olduğu bildiriliyor.