'FETÖ'nün 'VIP dinleme' davasında 7 tutuklama

Fethullah Gülen Cemaati'nin usulsüz dinlemelerine ilişkin 45'i tutuklu 185 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Tutuklu sanıklardan 9'unun tahliyesine, ByLock tespit edilen 7 sanığın tutuklanmasına karar verildi.

AA

Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla 185 eski emniyet mensubunun yargılandığı "VIP dinleme" davasında, tutuklu sanıklardan 9'unun tahliyesine, ByLock kullandığı tespit edilen tutuksuz 7 sanığın ise tutuklanmasına karar verildi.

"FETÖ"nün usulsüz dinlemelerine ilişkin davanın müştekisi CHP Parti Meclis (PM) üyesi Çetin Soysal, "2012'de İsrail'den teknik takip cihazı alındığı ve envanterde olmadığı ortaya çıktı, bu yapı hakkında Mecliste basın açıklaması yapıp, gensoru teklifinde bulunduktan bir gün sonra hakkımda dinleme kararı alınmış." dedi.

Duruşmaya eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Altıparmak ile eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı'nın da aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme, son celsede suçtan zarar görme durumlarını dikkate alarak, müştekiler Adem Yalçın, Ayhan Gülbasar, Azmi Karamahmutoğlu, Ayşe Yüzbaş, Bahadır Özgen, Bülent Hasan Tanla, Erkan Çanak, Fahri Tuncer Haznedaroğlu, Fevzi Mete Çubukçu, Gürbüz Karakuş, Halil İbrahim Mutad, Halil Vural Uzun, Halit Edip Başer, Hasan Özdemir, Hüseyin Karakaş, Kazım Çalışkan, Mehmet Beydoğan, Mevlüt Demir, Murat Karakaya, Mustafa Rahmi Koç, Ali Koç, Neslihan Eryılmaz, Ömer Keleş, Sedat Demir, Sedat Ergin, Süleyman Erciyastepe, Tamer Fazıl Yıldız, Tuncer Kömürcü, Ufuk Esin, Yusuf Ziya Yergök, İhsan Şener, Mehmet Akif Beki, Ali Kolat, Nurettin Şimşek, Ayşegül Genç, Müşerref Yiğit ve Şammaz Demirtaş'ın davaya müdahil olarak kabul edilmelerine karar vermişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu çoğunluğu polis olan sanıklar, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, işadamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi usulsüz biçimde dinlemeye almakla suçlanıyor.

Sanıklar, "terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" gibi suçlardan yargılanıyor.

Hem Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine hem de başka bazı mahkemelere, yine usulsüz dinleme suçlamalarıyla açılan 7 davanın da bu davayla birleşmesinin ardından sanık sayısı 185'e yükselmişti.