'FETÖ' şüphelilerini kaçıran 3 kişi hakkında hapis istemi

'FETÖ' soruşturmasının şüphelileri ile ailelerini yasadışı yollardan yurtdışına çıkarmaya çalıştıkları iddiasıyla Edirne'de gözaltına alınan Bulgaristan uyruklu 3 kişi hakkında 16 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Edirne'de geçen yıl Kasım ayında Bulgaristan uyruklu Gyursel Yuzeir Mustafa (50), Nikolay Milenov Kasabov (50) ve Şaban Hasan Murad (43), polis ekiplerince Yunanistan sınırında gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerin kullandığı Bulgaristan plakalı 2 araçta, haklarında "FETÖ" soruşturması bulunan Haydar T., Hafize T., Yusuf Ş., Oya Ş., Aycan S. ve Selma S. de yanlarındaki 5 çocukla birlikte gözaltına alınmıştı.

İl Emniyet Müdürlüğünde ifadeleri alınan Bulgaristan uyruklu 3 şüpheli, geçen Kasım ayında çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanırken, Cumhuriyet Savcısı Abdülkerim Kardaş tarafından hazırlanan iddianamede şüpheliler hakkında "göçmen kaçakçılığı" ve "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek yardım etmek" suçlarından 6 yıldan 16 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamede savcı Kardaş, şunları kaydetti:

"Göçmen kaçaklığı konusunun Suriye, Irak, Afganistan gibi iç karışıklığın yaşandığı ve ekonomik olarak sıkıntılı durumlarda bulunan ülkelerin vatandaşlarıyla ilgili olduğu; 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra haklarında FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği edeniyle soruşturma başlatılan ya da başlatılma ihtimali bulunan Türk vatandaşlarının da yasadışı yollardan ülkeyi terk etmeye çalıştıkları, hatta bu durumdaki Türk vatandaşlarından göçmen kaçaklarınca diğer göçmenlere nazaran daha yüksek ve fahiş ücretler talep edildiğinin de bilindiği, bu nedenle şüphelilerin eylemlerinin örgüte bilerek yardım etme suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır."

İddianamede ayrıca, yakalanan Türk vatandaşlarının "FETÖ" soruşturması kapsamında kamu görevlerinden ihraç edildikleri ve haklarında yürütülen soruşturmalar bulunduğu belirtildi.