Eylül'de kadına şiddet bilançosu: 29 cinayet, 7 tecavüz, 24 yaralama...

Geçtiğimiz Eylül ayında 29 kadın cinayeti işlendi. 4 kadının ise intihar ettiği iddia edildi. Kadınların yüzde 14,5’i boşanmak ya da ayrılmak istediği ya da partnerinin barışma teklifini kabul etmediği için öldürüldü. Eylül'de 7 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 10'u fuhşa zorlandı, 24 kadın yaralandı.

Bianet.org'tan Çiçek Tahaoğlu'nun yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği verilere göre, geçtiğimiz Eylül ayında 29 kadın cinayeti işlendi. 7 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 10 kadına zorla fuhuş yaptırıldı, 24 kadına şiddet uygulandı, 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

2015’in ilk 9 ayında ise 211 kadın öldürüldü, 97 kadına tecavüz edildi, 152 kadın fuhşa zorlandı, 290 kadın yaralandı, 173 kadın taciz edildi. 

EYLÜL'DE KADIN CİNAYETLERİ

Eylül’de 29 kadın cinayeti işlendi. Öldürülen kadınlardan biri trans bir seks işçisiydi. Bu 29 cinayetin yanı sıra şüpheli bir şekilde ölen 4 kadının intihar ettiği öne sürüldü. Bir erkek, bahçesine giren domuzu öldürmek isterken kızını öldürdüğünü iddia etti. Bir kadın cinayetinin failleri ise henüz belirlenemedi.

Kadınların yüzde 14,5’i boşanmak ya da ayrılmak istediği veya partnerinin barışma teklifini kabul etmediği için öldürüldü. Bir kadını ise kızının boşanmak istediği kocası öldürdü. Kadın katillerinden ikisi polis memuruydu. Öldürülen kadınlardan ikisi ise Suriyeli mültecilerdi. Bir diğer Suriyeli kadının ise intihar ettiği öne sürüldü.

- 18 yaşında öldürülen Leyla Cengiz, iki ay önce "berdel usulü" ile zorla evlendirilmiş, 15 gün önce şiddet gördüğü için darp raporu almıştı. Defalarca şikayette bulunmuştu.

- Erken yaşta, zorla evlendirilen Gülizar Burak, yedi yıl boyunca kocası ve kocasının ailesinden şiddet gördü, defalarca şikayetçi oldu, 22 yaşında kocasınca öldürüldü.

- Bir erkek eski karısı ve dört çocuğunu öldürmek için evlerine gitti ancak kapıları karıştırdı ve komşunun kızını öldürdü. İfadesinde “Pencereden baktım. Benim kızıma benzetip ateş ettim. O değilmiş” dedi.

- Bir erkek, yaralı halde komşularının bahçesine kaçan karısı Nebahat Akkaş’ı orada bıçaklayarak öldürdü.

Kadınların yüzde 59’unu eski ve mevcut partnerleri (koca, eski koca, sevgili, eski sevgili, nişanlı, eski nişanlı) öldürdü: 7 kadını kocaları, 2 kadını dini nikahlı kocaları, 5 kadını eski kocaları, 2 kadını sevgilileri, 1 kadını eski sevgilisi,  2 kadını ağabeyleri, 3 kadını diğer erkek akrabaları, 1 kadını arkadaşının eski kocası, 1 kadını babası, 1 kadını damadı, 1 kadını kocasının oğlu, 1 kadını komşusu, 1 kadını müşterisi öldürdü. 1 kadının katilinin kim olduğu ise haberlerde belirtilmedi.

Cinayetlerin yüzde 69’u ateşli silahlarla işlendi: 11 kadın tabancayla, 7 kadın av tüfeğiyle, 2 kadın pompalı tüfekle, 8 kadın bıçakla, 1 kadın ispirtoyla yakılarak öldürüldü.

Eylül’de kadın katillerinin yaşları 20 ila 62, öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 52 arasında değişti.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Adana (2), Ankara, Antalya (2), Bursa (2), Çanakkale, Diyarbakır, Düzce (2), Hatay, İstanbul (4), İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa (2), Mersin, Muğla, Ordu, Samsun (2), Sivas ve Trabzon (2).

EYLÜL'DE TECAVÜZ VAKALARI

Eylül’de erkekler 7 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 10 kadına zorla fuhuş yaptırıldı.

Fuhşa zorlanan 10 kadından 7'si T.C. vatandaşı değildi.

Kadınların yüzde 57’sine tanıdıkları erkekler tecavüz etti: İkisine kendisini işveren olarak tanıtan bir erkek, birine işyerinden bir tanıdığı, birine çalıştığı otelin müşterisi, üçüne ise tanımadıkları erkekler tecavüz etti (Bunlardan biri halk otobüsü şoförüydü).

Tecavüz vakalarının 2'si işyerinde, 2'si sokakta, 1'i ormanlık alanda, 1'i otelde, 1'i kadının alıkonulduğu evde, 1'i kadının alıkonulduğu başka bir mekanda yaşandı.

Tecavüz olayları Adana, Aydın, Bolu, İstanbul (2), İzmir’de (2) yaşandı.

Fuhşa zorlama vakaları ise Antep (7) ve Trabzon’da (3) yaşandı.

Eylül’de tecavüze uğrayan kadınların yaşları 21 ila 28, tecavüzcü erkeklerin yaşları 26 ila 45 arasında değişti.

EYLÜL'DE ŞİDDET VE YARALAMA VAKALARI

Eylül’de 24 kadın, kendisine uygulanan şiddetten dolayı yaralandı. 

Kadınların yüzde 12,5’i boşanmak ya da ayrılmak istediği veya barışma teklifini kabul etmediği için şiddete maruz kaldı. Bir kadın defalarca şikayetçi olmasına rağmen eski sevgilisince yaralandı.

- Karısını çekiç ve keserle yaralayan bir erkek, kurtulmak için balkondan atlayan kadını eve geri götürüp darp etmeye devam etti.

- Karısına şiddet uygulayan bir erkek, kadın hakkında kayıp ihbarında bulundu. Kadın ertesi gün bir ahırda baygın halde bulundu.

- Kızını darp eden bir erkek, karısının ihbarı üzerine eve gelen polislere kapıyı açmayıp apartmanın zemin katındaki evini ateşe verdi.

- Eskişehir’de sevgilisini sokak ortasında saçlarından sürükleyen bir erkek, olaya müdahale etmek isteyenleri öldürmekle tehdit etti.

- Urfa'da Suriyeli bir erkek, karısını darp etti, polis ekipleri kadın ve erkeğin "barıştık" demesi üzerine uyarıda bulundu.

Kadınların yüzde 58’i kocalarından şiddet gördü: 1 kadını erkek bir akrabası, 1 kadını babası, 2 kadını dini nikahlı kocaları, 12 kadını kocaları, 2 kadını eski sevgilileri, 4 kadını sevgilileri, 1 kadını kardeşi yaraladı. Bir saldırganın mağdurla ilişkisi haberlerde belirtilmedi.

Kadınların yüzde 37,5’i ölüme sebebiyet verebilecek yöntemlerle şiddete maruz kaldı: Dördü bıçakla, ikisi tüfekle, biri tabancayla, biri kesici aletlerle yaralandı; bir kadın işkence gördü; 15 kadın ise darp edildi.

Eylül’de şiddete maruz kalan kadınların yaşları 20 ila 47, şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 21 ila 46 arasında değişti.

Eylül’de erkek şiddeti vakalarının basına yansıdığı iller Adana (2), Aksaray (4), Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir (2), Giresun, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Samsun, Urfa, Uşak ve Van.