Ev kiralarının 14 yılda yüzde dört bin yükseldiği il: Bayburt

14 yılda ev kirası artışında Anadolu illeri İstanbul ve Ankara’yı fersah fersah geçti. İstanbul’da kira artışı yüzde 357 olurken, Bayburt’ta kiralar yüzde 4 bin 228’e kadar yükseldi. Aynı dönemde enflasyon yüzde 532 oldu.

Maliye Bakanlığı’nın kira beyannameleri istatistikleri ilginç bir veriyi gözler önüne serdi. 

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre 2000 ile 2014 arasında enflasyon yüzde 532 oldu. Aynı dönemde İstanbul’da ev kirası yüzde 357 arttı. Başkent Ankara’da da 14 yılda kira artışı İstanbul ile aynı oldu. 

Eskişehir, Kayseri ve Çorum illerinde kira artışı enflasyonun altında kaldı. Sivas, Malatya ve Aksaray’da ise yaklaşık olarak enflasyona eş bir artış söz konusu.

İstanbul ortalama bin 564 lira aylık kira ile hâlâ en yüksek kiranın ödendiği yer. İstanbullu ev sahipleri yıllık 18 bin 700 lira ortalama kira geliri elde ediyor. İstanbul’da 2000 yılında ortalama kiraların 342 lira civarında olduğu hesaplandı. İstanbul’u Gaziantep bin 205 liralık kira ile takip etti. Antep’in ardından ise Antalya ve Van geldi. 2014’te en düşük kiraların ödendiği iller ise 292 lira ile Ardahan, 320 lira ile Bitlis ve 322 lira ile Tunceli oldu.

ANADOLU KENTLERİNDE KİRALAR UÇTU

Anadolu’da ise kira artışları bilinenin tersine neredeyse uçuşa geçti. Öyle ki Anadolu’da Bayburt’ta kira artışı enflasyonu 8’e katlayarak yüzde 4 bin 228’lik artış gösterdi.

Bayburt’u Kilis ve Osmaniye, Bingöl gibi Anadolu illeri takip ediyor. Kira artışı ilk 20 ilde yüzde binin üstünde gerçekleşirken bu yüksek oranlı artışlarda en Batı’daki il Kütahya oldu.

Dikkat çeken bir nokta da Düzce, Bolu ve Van gibi depremlerden büyük zarar gören illerdeki kira artışlarının yüksek düzeyde olması. Bu illede evlerin yıkılması ile konut stokunun azalmasının yanı sıra yeni yapılan evlerin daha kaliteli malzeme ile biraz daha lüks yapılmasının kiraları artırdığı tahmin ediliyor.

Anadolu’da kiraların bu kadar yüksek olmasında, bu şehirlerde açılan üniversitelerin de etkili olduğu tahmin ediliyor.