Eski milletvekili Esat Canan için 22.5 yıl hapis istemi

Eski CHP ve HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" iddialarıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca eski CHP ve HDP milletvekili Esat Canan hakkında hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İddianamede, Canan'ın takip ve araştırmalar neticesinde Demokratik Toplum Kongresi'nin daimi meclis, hukuk ve insan hakları ile diplomasi komisyonunda yer aldığının tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Canan'ın komisyonunda yer aldığı DTK tarafından 14 Temmuz 2011'de, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak amacıyla PKK/KCK silahlı terör örgütünün hedefi doğrultusunda sözde 'demokratik özerklik' ilan edilmiştir. 27 Aralık 2015'te ise Olağanüstü DTK Kongresi'nin sonuç bildirgesinde özerk bölgelerin oluşturulması istenilmiştir. Bu doğrultuda PKK/KCK silahlı terör örgütü mensupları tarafından kazılan çukurları, barikatları ve güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirmiş oldukları silahlı, patlayıcı maddeli saldırıları, Kürt halkının 'direnişi, meşru savunması' olarak gördükleri ve ülke bütünlüğünü bozmak amacıyla terör örgütünün hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen sözde 'öz yönetim' ilanlarına sahip çıkıldığı anlaşılmıştır."

İddianamede, eski vekil Esat Canan hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme" iddialarıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.