Eski Hollanda Dışişleri Bakanı: Hollandalılar Türklere güvenmiyor

Eski Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, “zenginler fakirlere, fakirler de zenginlere güvenmiyor, Hollandalılar Türklere güvenmiyor" diye konuştu.

DHA

Avrupa Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı ve , eski Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans Türkiye’nin ülkesine yönelik “Nazi” suçlamasını, “Türkler 2. Dünya Savaşı’nı yaşamadılar, belki bu nedenle bu kelimenin ağırlığını anlamadılar” ifadesiyle değerlendirdi.

İtalyan La Stampa gazetesine bir söyleşi veren Avrupa Komiseri Frans Timmermans, “Erdoğan, Hollandalılara ‘Nazi’ dediğinde ne düşündünüz?” sorusuna, “Bu, acı verici bir şey, çünkü Türkler 2. Dünya Savaşı’nı yaşamadılar, belki bu nedenle bu kelimenin ağırlığını anlamadılar. Biz savaşta çok acı çektik: Rotterdam, Nazi saldırılarında yerle bir oldu, 100 bini aşkın Hollandalı toplama kamplarına götürüldü ve bir daha geri dönmediler. Bu, bizim için kabul edilemez bir ifade” diye yanıt verdi. 

'TÜRKİYE İLE SÜRTÜŞME, GERÇEK SEÇİM KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜ'

Hollandalı politikacı, 15 Mart’ta gerçekleşen ve Başbakan Mark Rutte’nin partisinin kazanmasıyla sonuçlanan ülkesindeki seçimlere ilişkin de konuştu. 

Avrupa Birliği’nin, "buradaki seçim kampanyasının merkezindeymiş gibi gösterilmesine çok şaşırdığını" ifade eden Timmermans, “Gerçekte bu hiç olmadı. Kimse bu konuda konuşmadı. Hollanda’da seçim arifesinde herhangi bir tema yoktu, Türkiye ile sürtüşme başlayınca gerçek bir seçim kampanyasına dönüştü” görüşünü ortaya koydu.

Aşırı sağcı Geert Wilders’in kazanabileceğine asla inanmadığını dile getiren Timmermans, "AB karşıtı popülist adayların da boy gösterdiği Fransa ve Almanya’daki seçimler öncesinde Wilders’in kaybetmiş olmasının önemli olduğunu" söyledi.

'HOLLANDALILAR TÜRKLERE, ALMANLAR İTALYANLARA GÜVENMİYOR'

Öte yandan, sığınmacı meselesi konusunda Avrupa toplumları ve devletleri arasında birbirlerine güvensizlik olduğunu söyleyen Frans Timmermans, bunu şu ifadelerle anlattı:

“Zenginler fakirlere, fakirler de zenginlere güvenmiyor, Hollandalılar Türklere güvenmiyor, Almanya, göçmenler konusunda İtalya’nın gerekeni yaptığına inanmıyor, İtalya ise Almanya’nın bu konuda gereken dayanışmayı gösterdiğine inanmıyor.” 

'TÜRKİYE VE RUSYA’YLA DİYALOĞA İHTİYACIMIZ VAR'

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zayıf bir Avrupa istediklerini savunan Timmermans, şöyle konuştu:

“Bu yüzden Putin, buradaki sağ kanattaki milliyetçilere destek veriyor. Ruslarınki ideolojik değil, tamamen stratejik bir seçim, çünkü Batı’nın sınırlarının, kendi sınırlarının dibine dayanacağını gördüler. Onların bu mantığı anlaşılabilir, ama eğer bölünürsek Putin bizi birbirimize karşı kullanma şansını yakalayacak.” 

Birlik içinde olurlarsa Rusya’yla açık diyalog konusunda daha özgür olacaklarını savunan Timmermans, “Rusya ve Türkiye bizim komşumuz ve öyle de kalacak. Bu nedenle, işbirliği ve diyaloğa ihtiyacımız var” dedi.