Erdoğan'ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı'nın anayasa taslağında laiklik 'pranga' olarak tanımlanmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı'nın 2012'de hazırladığı anayasa taslağında laiklik ilkesinin olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu taslakta laiklik "pranga" olarak tanımlandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da kurucusu olduğu Birlik Vakfı'nın 2012'de hazırladığı anayasa taslağında laiklik ilkesinin olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu taslakta laiklik "pranga" olarak tanımlanmış. 

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde, İsmail Kahraman ve Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın 2012'de hazırladığı anayasa taslağında, laiklik ilkesinin olmadığını yazdı. 

İSMAİL KAHRAMAN'IN "LAİKLİK OLMASIN" ÇIKIŞI İLK DEĞİL 

İs­ma­il Kah­ra­man'ın da­ha ön­ce de Bir­lik Vak­fı adı­na ha­zır­la­dı­ğı ana­ya­sa tas­la­ğın­da la­ik­li­k kar­şı­tı gö­rüş­le­ri­ni di­le ge­tir­diği anlaşıldı. Hat­ta o tas­lak Er­do­ğa­n’­ın baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de AK­P’­li­le­re de sunul­du. 

TASLAKTA LAİKLİK "PRANGA" OLARAK TANIMLANMIŞ!

Uğur Dündar'ın yazısından bir bölüm şöyle:  

"Bir­lik Vak­fı, 29 Ma­yıs 1985 tarihinde ku­rul­du. Vak­fın ku­ru­cu­lar ku­ru­lu üye­le­ri ara­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan da yer al­dı. Kah­ra­man, 2012 yı­lın­da 'Bir­lik Vak­fı İs­tan­bul Hu­kuk­çu­lar Ku­lü­bü Ye­ni Anaya­sa Tas­la­ğı­' baş­lı­ğı al­tın­da ha­zır­la­nan bir met­ne im­za at­tı. Kah­ra­ma­n’­ın 'Bir­lik Vak­fı Ku­ru­cu­lar Ku­ru­lu Baş­ka­nı­' ola­rak ta­nı­tıl­dı­ğı me­tin, 30 Ni­san 2012 ta­ri­hin­de TBMM Uz­laş­ma Ko­mis­yo­nu­’na su­nul­du. Mil­let­ve­kil­le­ri ta­ra­fın­dan ‘tar­tı­şı­la­n’ tas­lak­ta la­ik­lik­le il­gi­li şu ifa­de­ler yer al­dı:

Ha­zır­la­mış ol­du­ğu­muz bu tas­lak­ta la­ik­lik gi­bi çok muğ­lâk ve tar­tış­ma­lı bir kav­ra­mın ana­ya­sa­lar­da yer al­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği ka­na­atin­de ol­du­ğu­muz için tas­la­ğı­mız­da la­ik­lik ile il­gi­li bir dü­zen­le­me­ye yer ve­ril­me­miş­tir. La­ik­li­ğin doğ­du­ğu uy­gu­lan­dı­ğı ül­ke olan Fran­sa­’da la­ik­lik şu şe­kil­de ta­rif edil­mek­te­dir: La­ik­lik, ka­mu eği­ti­mi, din, fel­se­fe ve po­li­ti­ka ko­nu­la­rın­da dev­le­tin ta­raf­sız ol­ma­sı de­mek­tir.’ (…) Fi­kir, ka­na­at ve dü­şün­ce hür­ri­ye­ti­ne pran­ga vur­ma ara­cı ola­rak kul­la­nı­lan la­ik­lik pren­si­bi­ne/kav­ra­mı­na­ tas­la­ğı­mız­da yer ve­ril­me­miş­tir.” 

BİRLİK VAKFI KURUCULARI ARASINDA ERDOĞAN’IN ADI İLK SIRADA

Birlik Vakfı’nın kökeni Milli Türk Talebe Birliği’ne dayanıyor. Oradan yetişen isimlerin kurduğu Birlik Vakfı, 29 Mayıs 1985 yılında faaliyete başladı. Birlik Vakfı’nın kurucular kurulu üyeleri arasında birinci sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Meclis Başkanı Kahraman, AKP’nin eski İçişleri Bakanlarından Abdülkadir Aksu da o listede yer alıyor. 

AÇILIŞTA ÜÇÜ BİR ARADA; HEPSİ ORADA

Vakfın internet sitesinin açılış sayfasında ise karşınıza, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahraman ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün birlikte yer aldığı bir fotoğraf çıkıyor. Birlik Vakfı’nın diğer kurucuları arasında şu isimler var: M. Zeki Akınca, Mehmet Alacacı, Azmi Ateş, Nasuh Boztepe, Cemil Çiçek (Meclis eski Başkanı), Zeki Ergezen, Ömer Dinçer, Mustafa Helvacı, Feyzullah Kıyıklık, Hamdi Topçu (Türk Hava Yolları eski Yönetim Kurulu Başkanı), Erman Tuncer.