Erdoğan'ın 11 yıllık hayaliydi: İşçiler o hayalin gerçeğini anlattı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "11 yıllık hayalim" diyerek temelini attığı ve kısa sürede hayata geçeceğini söylediği Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün inşaatı 3 yılı geride bıraktı. "Dünya'nın tek kontrat altında yapılmış ve Avrupa'nın en büyük Sağlık Kampüsü" diyerek pazarlanan Kampüsün inşaatında çalışan işçiler, uzun süredir maaşlarını…

Ali Ufuk Arikan

18 Eylül 2013 tarihinde dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle temeli atılan Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün inşaatı 3 yılı geride bıraktı. 3 yılda tamamlanacağı belirtilen inşaat henüz sona yaklaşmaktan uzakken, işçiler ise çalışma koşullarına tepkili. Asıl işveren DİA'nın altında onlarca taşeron firma bulunurken, uzun süre maaş alamayan işçiler ya iş bırakıyor ya da maaşları ödenene kadar inşaat şantiyesinde kalıyor. Erdoğan'ın "11 yıllık hayalim" dediği hastanenin hikayesini bir de işçilerden dinleyelim.

YEMEKLER KÖTÜ, KOŞULLAR ZOR, MAAŞ YOK...

Binlerce işçinin çalıştığı inşaatta, DİA'ya bağlı olan birçok taşeron var, bu taşeron şirketlerin de kendi taşeronları var. Bu taşeron firmalardan birinde çalışan inşaat işçisi O., birçok işçinin hastane inşaatındaki konteynırda yaşadığını belirtirken, 6 işçinin bir konteynırda kaldığını aktardı. İşçiler için çıkan yemeklerin nadiren iyi olduğunu belirten inşaat işçisi, çalışma koşullarının da oldukça zor olduğunu belirtti. İnşaatta çalışan binlerce işçinin çok büyük bölümünün "gurbette" olduğunu belirten O., "Bu soğukta işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili birçok derdi var ama maaşların ödenmemesi diğer tüm dertlerin önüne geçiyor" diyerek şöyle konuştu:

Maaşlar düzenli olarak yatmıyor. Ben 2,5 aydır maaşımı alamadım. Daha uzun süredir alamayan işçi arkadaşlar da var. Maaşını alamadığı için bazı işçiler işi bırakmak zorunda kaldı. Üstelik bazı taşeron firmalar "battık" diyerek çıkıp gitti, işçiler paralarını alamadı. İnşaatta birçok farklı taşeron şirket var, işçilerin hepsi ayrı ayrı taşeron firmalarda çalışıyor. Birçoğunda benzer durumlar var. Hatta bir işçi arkadaşım maaşı ödenmediği için işten ayrıldı ama inşaatta kalmaya devam ediyor, maaşı ödenene kadar ayrılmayacağını söylüyor.

Biz de maaşların ödenmemesi nedeniyle birçok kez iş bıraktık. Sürekli olarak "maaşlarınız bugün gelecek", "yarın gelecek" denilerek kandırılıyoruz. Bunun üzerine biz de işe çıkmamaya başladık.

Bu süreçte hiçbir şekilde DİA'dan muhattap bulamıyoruz, karşımızda sadece taşeronlar var.

Üstelik tek derdimiz bu da değil... Sigortalarımız da tam yatmıyor. Kimsenin aldığı maaşın karşılığı olan sigortası yatmıyor, üstelik de eksik gün olarak yatırılıyor. Ailelerinden uzak insanlarız, maaşın gelmemesi inşaatta yaşadığımız tüm zorlukları unutturuyor, şu an en büyük derdimiz bu.

İnşaatta çalışan binlerce işçi bu durum nedeniyle çok zor durumda, her an bu tepki çok daha büyük bir eyleme dönüşebilir.

DİA HOLDİNG'İ TANIYALIM

Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü'nün inşaatını üstlenen DiA İnşaat, 2007 yılında Türkiye’den IC Yatırım Holding ile Azerbaycan’dan İntersun Holding’in birleşmesiyle kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın patronlardan olan ve Erdoğan'ın tatillerini yaptığı otellerin de sahibi olan İbrahim Çeçen’in büyük oğlu Murat Çeçen ile üniversite arkadaşı Azeri patron Hassan Gozal’ın kurduğu şirketin Türkiye'de aldığı ilk büyük iş Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü oldu.

Ardından Mersin'deki Sağlık Kampüsü işi de DİA İnşaat'a verildi. 

DİA İnşaat'ın ortaklarından olan Murat Çeçen'in babası İbrahim Çeçen, aynı zamanda üçüncü köprü inşaatını da üstelenen isim olmuş ve basında işçilere verdiği ikramiye sözünü tutmaması sonrası yapılan eylemlerle konu olmuştu. Adına üniversite kurulan ikinci patron olan Çeçen, Erdoğan'ın otellerinde kalmasına ilişkin ise "İlişkimiz Antalya Havalimanı terminali inşaatında oldu. Otelimizde de kaldı. Benim otelimde kalmayacak, ötekininkinde kalmayacak, çadırda mı kalacak? Sonuçta bütün oteller şahısların" demişti.

DİA Holding bünyesinde öne çıkan diğer isim ise firmanın Murat Çeçen'le birlikte yöneticiliğini yapan Azeri patron Hassan Gozal. Gozal'ın adı 2003 yılında "Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu" tarafından yayınlanan offshore hesaplarıyla gündeme gelmişti. Buna göre Gozal, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in 19 ve 23 yaşlarındaki kızlarıyla ortak iş yapıyor ve aynı zamanda British Virgin Adaları’nda Aliyevlerin kızlarının sahibi olduğu şirketlerin de direktörlüğünü yapıyordu. O dönem basına yansıyan haberlere göre Gozal, devlet yönetimiyle kurduğu bu "yakın" bağlar sayesinde birçok devlet işini de kolaylıkla almayı başarıyordu...

MERSİN'DEKİ HASTANE İŞÇİLERİ DE EYLEMDE

Mersin'de yine DİA İnşaat'ın yürüttüğü Entegre Hastane'nin inşaatında çalışan işçiler de aylarca maaş alamamıştı.

Duruma tepki gösteren işçiler Şubat ayında, DİA Holding'in İstanbul Kabataş'taki merkezinin çatısına çıkarak eylem yapmıştı.