Erdoğan'dan 'referandum' açıklaması: Akıl tutulmasından öte görüyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY’nin bağımsızlık referandumu düzenleme kararına ilişkin "Akıl tutulmasından öte görüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı bir ortak yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

'KUSURA BAKMAYIN, HERKES 'EVET' DEMEZ'

Şimdi ABD dönüşü 22'sinde bu referandum olayını da gündeme aldığımız MGK toplantısını öne aldık ve bu toplantıyı ayın 22'sinde saat 15'te yapacağız. Bu konuyla ilgili nihai kararımızı da bizler teklif olarak hükümet de Bakanlar Kurulu olarak ayın 22'sinde verecek. Demek ki bir şeyler anlamamış.

Bir defa Irak'ın kenarında 350 kilometre sınırı olan biziz. Burada bir diğer tarafta İran, bir diğer tarafta Suriye. Suriye'nin ne durumda olduğu belli. Burada bizim tavrımız nedir? Irak'ın toprak bütünlüğüdür. İran aynı şeyi paylaşıyor. Tüm bunlara rağmen siz burada kendinize göre bağımsız bir devlet ilanına kalkarsanız, kusura bakmayın buna herkes böyle 'evet' demez. Burada Türkmenler var, güneyde, öbür tarafta Musul'da Araplar var. Siz bunları yok farz edemezsiniz ve bütün bunlar ortadayken Irak'ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir adımın atılmasına da öyle kolay kolay herkes 'evet' demez. Zaten şu anda kendi içinde bile bu işi halletmesi mümkün değil. Irak'ın merkezi yönetimi de buna 'hayır' diyor, Irak'ın parlamentosunun da zaten böyle bir şeye 'evet' demesi mümkün değil. MGK ve hükümetimizin kararından sonra çok açık, net Türkiye de kararını açıklayacaktır, İran zaten bu konuyla ilgili kararını açıklamış durumda."

O İŞİN ARKASINDA DA FETÖ VAR 

Bunları olay yaşandığı andan itibaren tepkimizi açık net ortaya koyduk. BMGK ABD'nin aslında bir yerde güvenliği altında bir şeydir. Bizi BM Genel Kurul binasında kendi elemanları güvene alır ama dışarıda hep ABD bizim güvencemizi sağlar. Bunun yanında bizim kendi korumalarımız da vardır. Bu olay da 16 Mayıs'taki seyahatimiz sayın Trump'ın üzere yaptığımız üstelik bir resmi ziyaretti. Bu ziyarette maalesef orada PKK terör örgütünün mensupları ile FETÖ'cülerin dayanışması ile bize kısa bir mesafede gösterileri oldu. Buna ABD güvenlik kurumlarının ciddi bir müdahalesi olmadı. Daha sonra biz Büyükelçilik binamıza geleceğimizde de orada meğerse bazı adımlar atıldı yine biz oraya geldik ve baktık ki 100-75 metre mesafede aynı durumdaydılar.

Orada da gösteriler vardı. Tüm bu gösteriler karşısında benim oradaki vatandaşlarım da eli bağlı duramazdı. Onlar müdahale yoluna gittiler. Benim korumalarım da eli bağlı duramazdı. ABD polisi en ufak bir müdahale yapmıyor. Baktık ki bizim korumalarımızla ilgili ne yazık ki gözaltı kararları, kendilerine göre mesela eşimin iki hanım koruması olayların olduğu yerde resmi olan ismi olan isimleri arasında hiç olmayan kişiler. Bunlarla ilgili bir gözaltı kararı gibi bir şey çıkartıyorlar. Sonra baktık ki bunun ucu da FETÖ'ye dayanıyor. Ne yazık ki orada bunlarla müşterek çalışıyorlar.

ZAFER ÇAĞLAYAN AÇIKLAMASI

 ABD'de Zafer Çağlayan'a açılan davaya ilişkin konuşan Erdoğan "Trump, 'Bundan dolayı çok üzgünüm' dedi" açıklamasında bulundu. 

Erdoğan "Zafer Bey'le ilgili ve bunun yanında Halk Bankası'nın alt yöneticileriyle ilgili kararın da yine nasıl bir organizasyonun neticesi olduğu ortaya çıkıyor. Bu, 17-25 Aralık sürecinde buradaki FETÖ ekibinin o soruşturmalarında geçen ifadeler neyse aynı şimdi burada geçiyor. Hiç mi hiç ilgisi alakası olmayan veya bakanlık süreciyle, bakanlık sürecinin dışındaki dönemleri kapsayan garip ifadeler var orada. Konuya da hakim değiller. Bu şekilde, Zafer Bey'le ve diğerleriyle ilgili o hazırladıkları soruşturma beyanının içerisinde bunlar var." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan şöyle devam etti:

'EY KILIÇDAROĞLU...'

"Bu ifadeleri görüyorsunuz. Al birini vur ötekine. Biri d iyor ki senin İHA'ların nerede öbürü diyor orada piknik yapıyorlar diyor biri çıkıyor bunlar terörist de olabilir diyor. Sen burada kimin avukatlığına soyunuyorsun. Benim burada bu kadar Mehmetçik'im şehit ediliyor. Benim vatandaşlarım şehit ediliyor. Veznecilerde şehit edilen benim vatandaşlarım değil miydi sivil değil miydi bunlar onların silahları mı vardı ey Kılıçdaroğlu? Kızılay'daki meşhur bomba olayı neyin nesiydi. Yahu siz ne utanmaz adamsınız. Nasıl bunları konuşuyorsunuz. Bütün bunlar olacak biz hala teröristlerin olduğu yerlerde inlerde mağaralarda bunları izleyeceğiz. Yok öyle şey. İnlerine gireceğiz inlerine. Biz Kılıçdaroğlu'nun ağzıyla geri vitese takamayız. Diğeri zaten tam terörist ağzıyla konuşuyor.

'TUĞLUK'A YAPILANI KABULLENEMEYİZ'

Aysel Tuğluk'un cenazesinden yaşananlar çok üzücü. Bizim değerlerimizde, bizim dinimizde  böyle bir şey yok dedim. Gerekirse uçak tahsil edelim, kendi topraklarında defnedebilsinler dedim.  Adli ve idari süreç de biliyorsunuz başlatılmış vaziyette.İçlerinde alkollü olanların da olduğunu da bakanımız söyledi. Gerek İçişleri gerek Adalet Bakanlığımız da bunun takibini yapıyor" 

TEOG AÇIKLAMASI

Ben TEOG olayını istemiyorum . TEOG’un kaldırılması lazım.

KREDİ BURS RAKAMLARINI AÇIKLADI 

Üniversite öğrencilerine bursu biz 425 liraya çıkardık. Fakat bu yıl lisans öğrencilerine kredi burs 470 lira oldu. Böyle ödenecek ayrıca geçen yıl 285 TL olan yurtlarımızda kalan öğrencilerimize beslenme yardımı veriyorduk o da bu yıl 330 liraya çıkartıldı. Yüksek lisans 440 lira, doktora öğrencileri için ise 1410 liradır. Şimdi, Yüksek lisans öğrencileri için 940 lira olan 1410 lira olan bu rakamlar adeta kendini geçindirmek gibi değil aile geçindirir gibi duruma geldi.

BEDELLİ GÜNDEMİMİZDE YOK 

Bedelli askerlik gündemimizde yok. Geçmişimizde bu yoktu. Son zamanalrda bu artış kaydediyor. Temenni ederiz ki bunlar gündemden yavaş yavaş düşer ve herkes o şerefli giysiyi giymek suretiyle yola devam eder.

YABANCI FUTBOLCU SINIRI TARTIŞMASI 

Sayı 6-7'ye çıktığı zaman bu tabi hakikaten bakıyorsun sahaya neredeyse yerli futbolcu yok. Ben bunu doğru bulmuyorum. Belli bir sayıda tutulabilir. O da hem tribünlere farklı bir heyecan getirebilir yerli futbolcular arasında da rekabet getirir. İşi biten futbolcuyu da almanın doğru olduğuna inanmıyorum. Baskette mesela bizim böyle bir takviyenin olmasını doğru buluyorum. Gelen yabancı oyuncuların yerlilere de çok şey kattığına inanıyorum baskette. Ve ben baskete çok büyük önem verilmesi gerektiğine inanıyorum.

AKM'NİN YERİNE YENİ PROJE

Kültüre bizim ciddi manada yüklenmemiz lazım. Kültürde sanatta bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Ne gibi adımlar atmamız gerekiyorsa bunları atalım ve bu açığımızı süratle kapatalım. Herakles Lahdi yerini aldı müzemizde. Şu anda benim belediye başkanlığımdan bu yana hayalimdir AKM olayı, bir diğeri Harbiye'deki kongre merkezi idi. Onu başbakanlığım ilk dönemimde yaptım. Muhsin Ertuğrul gitti falan dediler biz daha büyüğünü ve daha iyisini yaptık şu anda hizmetler orada devam ediyor. Atatürk Kültür Merkezi güzel bir proje ortaya çıktı. Şimdi hakikaten çok çok güzel bir eser ortaya çıkardılar. Kısa zaman içinde de inşallah inşaat başlayacak ve hedefimiz 2018'in sonu gibi AKM'yi bitirmek.

AKM tam opera binası değildi, yarı operaydı. Şimdi biz bu yeni yerimizi tam opera binasına benzer şekilde yaptık ve bunun için de mimarlarımıza gidip dolaşın ona göre yapalım dedik ve o şekilde yapıldı. Burası 3 balkonu olan 2 bin 500 kişiyi aynı anda alabilecek olan bir yer olacak.