Erdoğan'dan referandum açıklaması: 200 yıllık kadim tartışmanın sonu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referandum sonrası bir basın toplantısı düzenliyor. Erdoğan, referandum sonucunun 200 yıllık ülke tarihindeki en büyük reform olduğunu belirterek, sonuc Cumhuriyet'in ilanından önemli olduğunu ima etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referandum sonrası bir basın toplantısı düzenliyor.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle;

"İstanbul'da Huber Köşkü'nden Bizleri televizyonları ve radyoları başında dinleyen vatandaşları, en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün yapılan anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü bildirmiştir. Resmi olmayan sonuçlar 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul eidldiğini göstermiştir.

Türkiye demokrasisine sandığına sahip çıktığı sürece allahın izniyle önümüze çıkan her türlü krizi aşabilecek kabiliyettedir.

Bugün Türkiye 200 yıllık kadim bir tartışma olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Sıradan bir karar değildir, çok ciddi bir dönüşüm kararının verildiği gündür. Mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştu. hamdolsun bu zoru başardık. Tarihimizin en önemli reformunu hayata geçirmiş bulunuyoruz. İçeriği itibariyle köklü bir değişim arz etmektedir.

Her zaman olduğu gibi bu halk oylamasında mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştur. Hamd olsun bu zoru başardık. Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz. Bilindiği gibi anayasa değişikliği sadece 18 maddeden oluşmasına rağmen, içeriği itibariyle köklü bir değişim arz etmektedir. Bu mesele ülkemizin gündeminde aslında uzun zamandır konuşuluyor.

Örneğin büyükşehir belediye başkanı olduğum dönemden bu yana, sürekli medyanın bana sorduğu sorulardan biri olmuştur. Daha sonra panellerde karşılaştığım sorulardan biri olmuştur. Bu soruyla her zaman karşı karşıya olduk. Şimdiyse, 2015 yılı başında başkanlık sistemine geçiş konusunda verilen desteğin yüzde 25-30’lar düzeyinde olduğunu gösteriyordu. İşte böyle zor bir süreç sonunda, bugün Türkiye 25 milyon evet oyuyla kararını vermiştir."

"İDAM MECLİS'TEN GEÇERSE ONAYLARIM, GEÇMEZSE REFERANDUM YAPARIZ"

AKP'lilerin "İdam isteriz" talepleri üzerine Erdoğan, şunları  söyledi:

"Hemen bu konuyu Sayın Başbakan'la, Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. 'Meydanlarda hep bununla karşılaştım' diyeceğim. Zaten Sayın Bahçeli 'Ben  desteklerim' dedi. Sayın Yıldırım aynı şekilde... Fakat Kılıçdaroğlu da  destekleyeceğini söylemişti. Eğer gerçekten destekler de önüme gelirse, ben bunu  onaylarım. Desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da onun  için yaparız."