Erdoğan'dan Musul operasyonu açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde konuştu. Erdoğan, Musul operasyonu için "Ya nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var benim. Alakası olmayanlar giriyor. Neymiş Bağdat onlara 'gel' demiş. Arzu ederlerse Misak-ı Milli'yi okurlar. Operasyonda da, masada da olacağız" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

- Ya Musul'a nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var benim. Alakası olmayanlar giriyor. Neymiş Bağdat onlara 'gel' demiş. Arzu ederlerse Misak-ı Milli'yi okurlar.

- Musul'da operasyonlar başladı. Türkiye Musul'a nasıl girmesin, sınırdan tehdit altındayım. Türkiye'nin olmadığı bir operasyonda doğabilecek neticelerden sorumlu değiliz. Operasyonda da masada da olacağız. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin. DEAŞ'a (IŞİD) karşı operasyonları yapmaya devam ediyoruz.

- Bizim Suriye'ye olan sınırımız 911 kilometredir. Fakat Suriye ile yakından uzaktan alakası olmayanların Suriye'ye girmesi hak, bize gelince, 'Sizi (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esed çağırmadı ki nasıl oraya gidersiniz?' diyorlar. Kusura bakmayın gideriz. Çünkü eğer biz terör tehdidi altındaysak eğer bizi o ülke havan toplarıyla, roketlerle tehdit ediyorsa gideriz. Bunun hukukta zaten tabirlerini siz daha iyi bilirsiniz. Nefsi müdafaa mı dersiniz ne derseniz deyin. Ve girdik.

- Bize hukuk dersi verenler, önce Doğu Almanya ile Batı Almanya'nın birleştiği döneme baksınlar. O dönemde bütün devlet kurumlarından ne kadar elemanın görevden alındığını görürlerse işin inceliğini de kavramış olurlar. Olağanüstü hal ilanı, Fransa'ya baksınlar. Fransa, basit bir terör eylemi karşısında nasıl bir tavır aldı, nasıl bir yıl olağanüstü hal ilan etti? 3+3+6 şeklinde… Biz basit bir terör eylemiyle karşı karşıya değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yıkılması hareketiyle karşı karşıyayız. Bunun karşısında, öyle basit tedbirlerle çözülebilir mi? Atılması gereken adım çok önemli bir adımdır ve bu, ülkemizin refahı, özgürlük mücadelesi, demokrasi mücadelesinin ta kendisidir ve biz bu adımı atarız.