Erdoğan soruyor: Ankara'da 14 sene önce havalimanı var mıydı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılış töreninde "Ankara'da 14 sene önce havalimanı var mıydı?" diye sorarken, "bir ucube vardı burada ama bu modern havalimanı inşa edildi" dedi. Ankara'da Esenboğa Havalimanı tam 1955 yılından bu yana hizmetteyken, Ankara'da ilk uçuşlar 1912 yılında Güvercinlik Havaalanında…

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Şehirlerimizin içinde de Ankara örneğinde olduğu gibi ah ah 14 sene önce havalimanı var mıydı? Bir ucube vardı burada vardı ama ondan sonra buraya bu modern havalimanı inşa edildi" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün Esenboğa sayfasında yer alan tarihçe ise şöyle:

1955`te Esenboğa Havaalanı`nın hizmete girmesine kadar Ankara`ya yolcu uçuşlarının inip kalktığı havaalanı ağırlıklı olarak Güvercinlik`tir. Güvercinlik Havaalanı Ankara`nın 10 km batısında yer alan ilk havaalanı ilk teknik bakım merkezi olmuştur. Ankara'da ilk uçuşlar; 1912 yılında ilk ticari havaalanı olarak Ankara Güvercinlik'te terminal olarak kullanılan tek çadırla hizmete girmiştir.

Ankara başkent olunca; yeni başkenti Avrupa'ya bağlanmasını teminen, 20 Mayıs 1933'de Hava Yolları Devlet İşletmesi kuruluncaya kadar, kayıtlarda tarifeli sefer yapan bazı yabancı şirketler olmuştur: İlk ticari hava hizmetine 14 Şubat 1924 tarihinde, İstanbul'dan Ankara'ya deneme amaçlı, ilk kez bir yolcu uçağı seferi yapılmıştır. Junkers F-13 tipi bir uçak, 4 yolcusu ile uçuşunu yaklaşık 3 saatte tamamlamış ve bugün Gazi Üniversitesinin yer aldığı Yenimahalle deki düz alana iniş yapmıştır. Sonrasında "Ankara Hava İstasyonu" olarak anılmaya başlanan bu alan 9 yıl boyunca kullanıldı.

Havayolları Devlet İşletmesi adıyla, başlangıçta Milli Müdafaa Vekâleti bünyesinde, 1933 yılında ilk ulusal havayolu kuruldu. 3 Şubat 1933'te Eskişehir-Ankara arasında ilk milli uçak seferi yapılmıştır.

1932 yılında Ankara ve İstanbul arasında hizmet verecek bir devlet havayolu şirketi kurmaya karar verildiğinde yeni havaalanı için Ankara'nın yaklaşık 25 km. batısında bulunan Etimesgut seçilmişti. 1933 yılında küçük bir istasyon binası, bir hangar ve toprak bir iniş yeri inşa edilmişti. Etimesgut'tan ilk uçuş İstanbul'a Mayıs 1933 tarihinde gerçekleşmiştir.

Bu arada Güvercinlik Havaalanı yatırımları da devam ederek, başlangıçta birkaç çadırdan oluşan Ankara Güvercinlik Havaalanına 1939 yılında sağlam bir pist, yeni tesisler, bakım hangarları kurulmuş ve aynı DHY faaliyetleri Etimesgut'tan Güvercinliğe nakledilerek Etimesgut Türk Hava Kuvvetleri hizmetine verilmiştir.

12 Şubat 1947'de Devlet Hava Yolları'nın ilk dış seferi Güvercinlik'ten kalkıp Atina'ya ulaşmıştır.

1947 yılında J.C. White ve Westinghouse Electric International Corporation ile Türk Hükümeti arasında, ülkenin ilk Uluslararası Havaalanı Tesislerinin yer alacağı Yeşilköy Havalimanı ve Esenboğa Havaalanı için anlaşma imzalanmıştır. Bu proje kapsamında Bayındırlık Bakanlığına bağlı olarak 1951 yılında Esenboğa Havalimanının inşaatına Westinghouse Electric International Company tarafından başlanılarak 1955 yılında ülkenin ikinci tam teçhizatlı Uluslararası Havalimanı olarak Sivil Hava Ulaşımına açılmıştır.