Erdoğan şimdi de AVM açılışında, Cumhurbaşkanlığı sitesi canlı yayında

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açılışına gittiği mekanlar arasına AVM'leri de ekledi. Açılış, Cumhurbaşkanlığı'nın kurumsal sitesinden canlı yayınlanıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açılışına gittiği mekanlar arasına AVM'leri de ekledi.

İstanbul'da, Yeni Cevahir Alış Veriş Merkezi'nin açılışına katılan Erdoğan, şu sıralarda bir konuşma yapıyor.

Erdoğan'ın AVM açılışına katıldığı, Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından da duyuruldu. Açılış töreni, kurumsal internet sayfasından da canlı yayınlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şu şekilde:

ABD'DE TUSKON KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA

Tankla, topla diz çöktüremedikleri ülkeyi ekonomik kriz kozu ile çökertmeye çalışıyorlar. Bunun için her aracı kullandılar. İnsan kılığındaki katil sürülerine umut bağladılar. Yıllarda Vaypici [YPG], gibi DEAŞ gibi, FETÖ gibi kendilerini ifşa pahasına grupları ülkemizin üzerine saldılar. 6-7 ekim olaylarında olduğu gibi etnik millyetçilik üzerinden sokakları kana buladılar. DEAŞ Suriye'de kaçacak delik arıyor. Allah'ın izniyle onların işini bitireceğiz. FETÖ'nün tüm inlerine girildi. Karanlık yüzleri sadece Türkiye'de değil tüm dünyada ifşa oldu. ABD'de TUSKON kapanmayla karşı karşıya. Çünkü gidecek yer bulamayacaklar. İnsanımızın kanını dökerek yapamadıklarını, onun bedelini ödemekle karşı karşıya kalarak ödeyecekler.

Bu kez borsa, döviz, faiz bütün bu manipülasyonlar üzerinden bunu başarmaya çalışıyorlar. Maalesef basireti bağlı kimi iş adamları buna ortak oluyor. 28 Şubat dahil vesayetçi zihniyete destek olanlardan başka türlü beklenemezdi.

Geçenlerde bir twitter yazarı yazmış 'Bak şu an ağlıyorsunuz, 15 Temmuz gecesi F16ların tankların karşısına dizildiniz, şimdi niye ağlıyorsunuz' diyor. Romancıymış da. Yav sizin her yeriniz roman yazarı olsa ne olur. Biz hayatı yaşıyoruz, biz millete hizmet ediyoruz, efendilik değil. Benim milletim kendini menfaat şebekeleri için değil, vatanı için tankların altına atıyor.

BENİM DE ALANIM EKONOMİ, BİRAZ BİLİRİM, MİLLİ PARA BEREKETLİDİR

Buradaki kiralamayı milli para ile yaptık diyor Ayşe hanım, bu çağrıyı tüm iş adamlarına milletime yapmıştım. Yastık altında ne kadar paranız varsa altına yatırın demiştim. Altın bizim için değişmez bir ölçüdür. Benim de alanım ekonomi biraz bilirim. Döviz baskı aracıdır. Karşılığı olmayan para basılarak 100 milyarlarca dolar birilerine aktarılmaktadır. Niçin yastığının altında karşılığı olmayan para saklayacaksın. Milli değerlerimize sahip çıkacaz ya, dem bu dem, zaman bu zaman, gelin yastığın altındaki parayı TL'ye çevirin.

'Efendim zarar edersek ne olur?' Bak bu millidir, bundan zarar etmezsin, bu bereketlidir. Sen yerli milli olmak suretiyle parana sahip çıkarak, bu para burada kalacaktır.

RUSYA, İRAN, ÇİN'le ULUSAL PARAYLA TİCARET YAPACAĞIZ

Mesela Rusya ziyaretinde Putin'e şunu teklif ettim, biz Ruble ile siz TL ile ödeme yapın. Aynı şeyi Çin'e ve İran'a da teklif ettim. Bundan sonra aramızdaki bu münasebetleri merkez bankalarına da talimat verip bu yollarla yürütmeye çalışacağız. Tüm millete çağrı yapıyorum, gel bu parayı altına TL'ye yatır, bununla beraber piyasayı düzenleyelim. Böylece ülkemiz kazanacak.

Dün de ifade ettim, bir kez daha altını çizmek istiyorum, Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerine oturtulmuştur. İş dünyasını temsil ettiğini söyleyen derneklerin millete karamsarlık pompalamaya hakkı yoktur. Bu ülke günlük faizlerin yüzde 7000 olduğu yılları yaşadı. Osmanlı'ya da bunu yaptılar, böylece çökertmek istediler, gecelik faizi yüzde 900 yaptılar. Türkiye memur maaşlarını ödeyememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. IMF kapısında boyun büktük. Millet gelecek kaygısı ile kıvranırken bunlar sırça köşklerinde sefa sürüyordu. Bugün iktidarımız boyunca yaptığımız reformlar ekonomimizi 15 Temmuz'daki fırtınalara, krizlere dirençli hale getirmiştir.

16 Temmuz'da benim milletim 2.5 milyar dolar yastık altından çıkardı, bozdurdu, hesapları alt üst etti. Ben milletimden bunu bekliyorum.

ABD krizin etkilerini yaşamadı mı? Lehman Brothers olayında neler yaşandı neler... Mesele bunu kısa sürede atlatmak. Türkiye nasıl 2008 krizini diğer ülkelere göre çok daha rahat atlatmışsa bunu da kolaylıkla atlatacaktır. Madem kriz operasyonu döviz üzerinden yapılıyor, biz de dövize bağımlılığımızı düşüreceğiz. TL üzerinden yapabileceğimiz kiralamaları, alımları... Biz de yaptığımız toplantılarda aldığımız kararlarla yapılabilecek tüm ihaleleri TL üzerinden gerçekleştireceğiz dedik. Neden yastık altında atıl halde duran ziynet eşyalarını ekonomimize kazandırmayalım. 15 Temmuz'da nasıl ülkemize sahip çıktıysak şimdi de ekonomimize sahip çıkma zamanıdır.

Ben Cevahir ailesine çağrımıza kulak verip kiralamaları TL üzerinden yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bu şekilde davranan firmalar arttıkça döviz üzerinden ülkemizi sıkıştırma hesabı bozulacaktır. Cevahirin tüm sektöre örnek olmasını diliyorum. Ayşe Cevahir hanımefendiye özellikle teşekkür ediyorum. Tüm şirketlerden yatırım yapmalarını bekliyorum. Bu ülke asla yaıtırmcıyı yarı yolda bırakmadı bırakmayacaktır.

YATIRIMCI NEYE İMZA ATTIĞINI DA BİLMİYOR, KARINCA YAZISI GİBİ, GARİP BİR METİN

Anlaşamadığımız kişiler kurumlar olabilir, şu anda yatırımcıların oluşturduğu bir mecliste bir aradayız. Bir defa faiz meselesini çözmemiz gerekiyor. Yalnızlığımı biliyorum ancak mücadelemi sürdüreceğim. Kararlıyım.

Faizi önemli bir sömürü aracı olarak görüyorum. Faizi emperyalist mantığın en önemli sömürü araçlarından biri olarak görüyorum. Faizi yatırımcıyı köşeye sıkıştırma aracı olarak görüyorum. Türkiye'de en yüksek parayı kazanan reel yatırımcı değil, finans sektöründe olandır. Kendi öz sermayesi ile değil, mevduatlarla vurgunu vurarak. Konuştukları zaman ufak tefek para ile konuşmuyorlar. Reel yatırımcı kılı kırk yarıyor, işler ters gitti mi 'Böyle böyle geri dön bakalım', 'Nasıl döneceğim durum kritik?', 'Dönmezsen el koymak durumundayım'. Yatırımcı ne yapacak bu durumda? İmzayı atarken neye imza attığını bilmiyor yatırımcı bu arada. Karınca yazısı gibi yazılmış, ince, bir garip metin. Yüzde kaçla aldığının bile farkında değil yüzde 10-15, 17-18'e çıkıyor. Bu yatırımcının yüzde 17-18'le para kazanması mümkün mü ya? Böyle bir para yok ki. Sağdan soldan çarpacak ödeyecek, finans sektöründekiler rahat, reel yatırımcılar maalesef zor durumda. ABD şu an 0.50 faizle veriyor. Japonya'ya geliyorsun eksi. Avrupa'ya geliyorsun 1, 1.5 bilemedin 2. Onlar bununla hem para kazanıyor hem yatırımcının önünü açıyor. Yatırımcı yatırım yapsın, istihdam olsun, üretimi gerçekleştirelim, rekabet imkanı verelim, parayı gerçekten değerlendirme fırsatımız olsun. Adımlarımızı atıyoruz, gerçekleştireceğiz.