'Erdoğan, Rıza Sarraf için pazarlık mı yaptı?'

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde ''Zarrab için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazarlık yaptığı iddiaları doğru mudur?'' diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar TBMM'ye ABD'de tutuklu bulunan 17-25 Aralık'ın kilit isimlerinden Rıza Sarraf'ı sordu.

Sağlar önergesinde, ABD’nin önemli gazetesi The New York Times’ın, Şubat ayında aralarında Trump’ın yakın adamlarından olan Giuliani’nin de olduğu bir grubun Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek, ABD’nin Orta Doğu’daki planlarına “evet” denmesi karşılığı Zarrab’ı serbest bırakmayı teklif ettiklerini ve anlaşma sağlandığını iddia ettiğini belirten Sağlar “Açıklamayı yapan ise Zarrab’ın avukat olarak tuttuğu Rudolph Giuliani’dir. New York eski Belediye Başkanı da olan ve aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ile tanınan Giuliani, mahkemeye verdiği ifadesinde, dava sürecindeki rolünün “Türkiye ile ABD arasında, Amerikan ulusal çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlamak” olduğunu ifade etmiştir. Buradaki “Amerikan çıkarlarına uygun” sözünün derinliği çok önemlidir. Bilindiği gibi Mart ayında Zarrab davasının savcısı Trump yönetimi tarafından görevden alınmıştı” ifadelerini kullandı.

Fikri Sağlmar bu çerçevede şu soruları yöneltti:

1) Zarrab için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazarlık yaptığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu pazarlığın ana maddeleri nelerdir?

2) Türkiye’de bakanların önüne yattığı Zarrab, AKP için neden bu kadar önemlidir?

3) Zarrab’ın avukatının ifade ettiği “Amerikan çıkarlarına uygun bir şekilde Türkiye ile anlaşma sağladık” sözü ile ne kastedilmektedir? 

4) Amerika ve Türkiye arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmada; Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekileceği doğru mudur? Eğer bu pazarlık doğru ise; Türkiye Zarrab için, başka ne sözler vermiştir?