Erdoğan: Onların tankı topu varsa, bizim de imanımız var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı cenaze töreninde "idam isteriz" sloganlarına "bu sizlerin hakkıdır" diye cevap verirken, "onların tankı topu varsa bizim de imanımız var" diye belirtti.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ölenler için Fatih Camii'ndeki cenaze törenine katılan vatandaşların "İdam isteriz" çağrısına karşılık olarak, "Demokrasilerde halkın talebi bir kenara konulamaz. Bu sizlerin bir hakkıdır. Bu hak anayasal olarak gerekli olan mevkilerde değerlendirilmesi yapılır ve karar verilir" cevabını verdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve İHH Başkanı Bülent Yıldırım da katıldı.

Erdoğan, "evlerimize dönmüyoruz" diyerek "sokakları buradakilerin doldurması lazım" dedi. Cumhurbaşkanı yaşanan operasyonun "12 saatlik" olmadığını da iddia etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından şöyle:

"Bugün çok anlamlı bir cenaze töreni ile bir aradayız. Bu cenaze töreninin anlamı, ben bunu iki planda değerlendireceğim. Bir, kurucusu olduğum partinin kurucuları arasında olan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı uğurluyoruz. Bunun yanında gene 15 Temmuz şehitlerimiz var. Bu şehitlerimizin de peygamberlik makamından sonraki en yüce makama uğurluyoruz. Kardeşlerim, buranın üzerinde biraz durmak istiyorum. O da şudur; ülkemizin birliğine, beraberliğine, milletimizin bütünlüğüne tahammül edemeyenlerin üst akıllardan aldıklarıyla devletimizi ele geçirme hareketi 15 Temmuz’da fiilen silahlı eyleme dönüşmüştür. Silahlı eyleme dönüştüğü zaman sadece milletimize yaptığımız bir çağrıyla, yaptığımız davete ülkemizin dört bir yanından icabet etmesi, meydanları gümbür gümbür doldurması ve hiçbir şeye “Onların tankı topu varsa, bizim de imanımız vardır” diyerek karşılık verdi. Ve bu genç kardeşlerimin, tankların altına yatması sıradan bir olay değildir. Bu bir imanın teşviğidir. Bunu yaptılar, şu an itibariyle 161 şehidimiz var. 

Değerli kardeşlerim, dün de ifade ettim. Demokrasilerde halkın talebi bir kenara konulamaz. Bu sizlerin bir hakkıdır. Bu hak anayasal olarak gerekli olan mevkilerde değerlendirilmesi yapılır ve karar verilir. Biz, bugüne kadar hep istediğinizi yaptık, düşündük. Bizler gayet olumlu bir şekilde bu adımı atarız. "