Erdoğan 'Hayır diyenlere baskı yok' diyor ama: 'Hayır' diyenlere 143 engelleme, baskı ve tehdit

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evet demeye milletimizi davet ediyoruz. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Baskı bahanesiyle bu hakkımızı engellemek yanlış olur. Hayıra baskı diye bir derdimiz yok" derken, "Hayır" çalışması yapan yüzlerce kişi şu ana kadar gözaltına alındı, birçok etkinlik yasaklandı. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, “hayır”cılara yönelik 143 baskı, tehdit ve yasak…

Haber Merkezi

AKP'nin "Hayır" çalışması yapan yurttaşlara yönelik baskı ve engellemeleri sürerken, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, “hayır”a yönelik baskılar, tehditler ve yasakların derlendiği bir rapor hazırladı.

Hazırladığı raporda şimdiye kadar “hayır”cılara yönelik 143 baskı, tehdit ve yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hayır'cıların terörist olmakla yaftalanması, 12 Eylül günlerini ve onun cunta liderini hafızalarda canlandırmaktadır. Kenan Evren’le benzerlik gösteren söylemler tesadüf değildir” dedi.

Meclis oylaması sırasında yaşanan tartışmalar ve usulsüzlüklerin ardından başlayan referandum sürecinin “Hayır”a ve “Hayır”cılara uygulanan baskılarla, engellerle ve yasaklarla sürdüğünü belirten Yılmaz, “Devlet olanakları ve devletin mali gücü 'Evet'i çoğaltmak için kullanılırken, devletin adli, idari ve güvenlik güçleri de “Hayır”ı bastırmak için kullanılmaktadır. Devlet olanaklarının seferber edildiği bir 'evet” kampanyası sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

Raporda "evet"e yönelik destek ve "hayır"a yönelik baskıya ilişkin verilen bazı örnekler şöyle:

- Ankara’da Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve polis, sokaklardaki “hayır” afişlerini sökme çalışmalarına başladı. Sakarya Caddesi’nde sivil polisler “hayır” afişlerine müdahale ederken görüldü. Yoldan geçenler “hayır” demenin ve “hayır” çağrısı yapmanın demokratik bir hak olduğunu söyleyerek polise tepki gösterirken, polis ek polis kuvveti ve belediye ekiplerini çağırdı.

- Esenler Belediyesi, CHP’nin referandum için hazırladığı araçları engelledi.

- AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, YSK’nın yasağını dinlemedi. Kamu araçlarıyla kenti ‘Evet’ afişleriyle donattı.

- Üsküdar Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) "evet propagandası" için billboardlarda yer açıp, sponsor oldu.

- Giresun’da referanduma giderken başkanlık sistemini anlatan broşür dağıtan ve halkı “hayır” demeye çağıran 5 kişi gözaltına alındı.

- Akdeniz Üniversitesi’nde “Başkanlığa Hayır” bildirisi dağıtan 3 üniversiteli için kampüse çok sayıda çevik kuvvet ve 2 TOMA geldi. Üniversitelilere engel olmak isteyen polise karşı çıkan üniversitelilerle birlikte 8 kişi gözaltına alındı.