Erdoğan: Günümüzün Neron'ları yeni bir ateş yaktı

İstanbul'da konuşan Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını eleştirdi. "Günümüzün Neron'larının yeni bir ateş yaktığını" söyleyen Erdoğan, İslam dünyasının bölünmüşlüğünden de şikayet etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki Meridyen Derneği 7. Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

  • Etnik ve mezhebi fay hatları derinleştirilerek Müslümanlar daha kolay yutulur lokmalara bölünmek isteniyor. Bu açıdan Suriye, Irak, Yemen, Libya, Arakan ve Kudüs'te yaşanan hadiseler kesinlikle tesadüf değildir. Bu krizlerin tamamı bilerek, planlanarak çıkarılmıştır. Çözüm yolları da kasıtlı olarak tıkanmaktadır. Amaç Müslümanların enerjilerini ve kaynaklarını iç çatışmalarla tüketmektir.
  • Bölgemiz son dönemde oldukça sancılı süreçlerden geçiyor. Türkiye olarak her hal ve şart altında krizleri suhuletle aşmaya çalışıyoruz. Biz bu gayretler içindeyken bir bakıyoruz ki günümüzün Neron'ları (Roma'yı yakan imparator olarak bilinen Neron) yeni bir ateş yakmış. 
  • İslam dünyası yeniden dizayn edilmek isteniyor.
  • Tam Suriye meselesinde mesafe kat ettik, katliamları durdurduk derken kucağımızda Kudüs meselesini, Yemen'den yükselen feryatları buluyoruz. Müslümanlar birbirleriyle uğraşırken aradan sıyrılanlar terör örgütleridir, İsrail gibi devlet terörü uygulayan ülkelerdir. Müslümanların kavgasının yegane kazananı silah tüccarlarıdır. 
  • Bugün İsrail ve ABD yönetimi böyle davranıyorsa bunun nedeni Müslümanların bu halidir. İslam dünyası bu derece bölünmüş olmasa hiçbir güç Müslümanların haremi şerifine el uzatamaz.
  • İslam İşbiriği Teşkilatı'nın (İİT) İstanbul zirvesinde Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak ilan edilmesi tarihi bir duruştur. Şer gibi duran bu durumu hayra tebdil edeceğimize inanıyorum. 
  • Çarşamba günü yapılan zirve Müslümanların istediği zaman neler yapabileceğini dünyaya göstermiştir. 
  • İslam dini umut olmayı, çağları aşan mesajıyla insanların tüm sıkıntılarına karşı deva olmayı sürdürdükçe, belli çevrelerce hedef alınmaya devam edilecektir, bunu da böyle bilelim. Müslümanları içten çökertmeyi hedefleyen bu saldırılara karşı uyanık olmak, gereken hazırlığı yapmak hepimizin ortak görevidir.