'Erdoğan, anketleri görünce Meclis Başkanı'nın kişisel görüşüdür dedi'

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik olmamalı" sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili anketlere baktıktan sonra "İsmail Kahraman'ın kişisel görüşüdür" dediği iddia edildi.

Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik olmamalı" sözlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmanın kamuoyuna taşınmasıyla anket yapılmasını istediğini belirterek "Tartışma kamuoyunda patlar patlamaz Erdoğan, saraya, anket yapılması talimatını verdi.

Kısa süre içinde yapılan bu anketin, yüzde 20'si twitter, yüzde 10'u facebook, yüzde 5'i internet haber portallarına yapılan yorumlar, yüzde 10'luk kısmını telefonla görüş alma, yüzde 10'luk kısmı yandaş gazetecilerin görüşleri, yüzde 45'lik kısmı da semt anketörlerinin yüz yüze görüşmelerinden oluştu" dedi.

Erdoğan'ın çıkan anketin sonucuna göre de "Sonuçta, "fikrin erken ortaya atıldığı" ortaya çıktı. Bu çıkışın kamuoyunda kabul görmediği anlaşılınca hiddetlenen Erdoğan, "İsmail Kahraman'ın kişisel görüşüdür" diyerek işin içinden sıyrıldı" şeklinde ifade etti.

Ahmet Takan'ın yazısından bir bölüm şöyle: 

R. Erdoğan yurt dışına çıkarken "İsmail abi" devreye girdi. Hem gündemi değiştirmek hem de başkanlık sisteminin önündeki en büyük engel olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısını koruyan ilk 4 maddenin değiştirilmesi için acil eylem planı devreye sokuldu... Tartışma kamuoyunda patlar patlamaz Erdoğan, saraya, anket yapılması talimatını verdi. Kısa süre içinde yapılan bu anketin, yüzde 20'si twitter, yüzde 10'u facebook, yüzde 5'i internet haber portallarına yapılan yorumlar, yüzde 10'luk kısmını telefonla görüş alma, yüzde 10'luk kısmı yandaş gazetecilerin görüşleri, yüzde 45'lik kısmı da semt anketörlerinin yüz yüze görüşmelerinden oluştu. Sonuçta, "fikrin erken ortaya atıldığı" ortaya çıktı. Bu çıkışın kamuoyunda kabul görmediği anlaşılınca hiddetlenen Erdoğan, "İsmail Kahraman'ın kişisel görüşüdür" diyerek işin içinden sıyrıldı. Bunun üzerine saraydaki "meşveret meclisi"nde şöyle bir kanaat oluştu; "laiklik tartışmalarının muhafazakâr seçmende karşılık bulması ve sahiplenilmesi için sol laikçi kesimin radikalize militarist bir laiklik karşıtlığına büründürülmesine ihtiyaç var. Muhalif ve havuza yakın gazetelerin yaptığı laiklik tartışmaları sonucu yeterli cepheleşme oluşmadı..." Bunun üzerine, "toplumda dindarlık tartışmalarının başlatılması için CHP'nin de içinde yer aldığı laiklik yanlısı cephenin tahrik edilmesi" kararlaştırıldı.