'Erdoğan, Abdullah Gül'e üzülüyor'

Star gazetesi yazarı Fadime Özkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın on birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e herhangi bir öfke duymadığını söyledi.

AKP'ye yakın Star gazetesi yazarlarından Fadime Özkan, son dönemde yaşanan Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan gerilimine değindi. 

Özkan yazısında, Erdoğan'ın Gül'e yönelik tepkisini üzüntü olarak yorumladı. Özkan, "Bu açıklamadaki duygu 'üzüntü'dür. Söze dökülmüş haline 'serzeniş' denir" diye yazdı.

"Tayyip Erdoğan niyetini, duygularını, yaklaşımını net olarak ortaya koymuş, kamuoyuyla paylaşmış vaziyette" diyen Özkan, "Abdullah Gül hâlâ muğlak" ifadesini kullandı.

Özkan'ın yazısından bir bölüm şöyle: 

Abdullah Gül ilk hamleyi yaptığı günden bu yana bazı medya organları ve yorumcular ısrarla negatif bir duygudan bahsediyor. Erdoğan’ın Gül’e öfke duyduğunu söylüyor.

Öyle mi bakalım.

Cumhurbaşkanı ilk açıklamasını Çad’dan Tunus’a geçerken 27 Aralık günü uçakta yapıyor. Gazeteciler sorunca giriyor konuya. Cümleleri aynen şöyle:

“Düzenlemenin neyle ilgili olduğu aslında belli, nitekim bundan önce de bu ifadenin yer aldığı dört ayrı KHK düzenlemesi yapıldı. Onların hiçbirine dair bu güne kadar kimse ses çıkarmadı. Şimdi bu son KHK’yı birileri köpürtmeye başladı. Oysa dediğim gibi bu sadece 15 Temmuz’u kapsayan bir olaydır. Bunun dışında hiçbir şey söz konusu değil. Geçmiş Cumhurbaşkanımızın da, burada kalkıp maalesef bir muğlaklıktan bahsetmiş olması üzücüdür. Neye dayanarak siz böyle bir muğlaklıktan bahsediyorsunuz? Hangi madde sizi bu muğlaklığa itebiliyor? Bu üzücü olmuştur. Kendileri tarafından yapılan o açıklama, aldığı retweet’lerle süreci çok farklı bir yere doğru işletmiştir.”

Bu açıklamadaki duygu “üzüntü”dür. Söze dökülmüş haline “serzeniş” denir.

Röportajın yayınlandığı 28 Aralık günü Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti MKYK’sı sonrasında Parti Sözcüsü Mahir Ünal da aynı duyguyu başka bir gerekçeyleifade etmiş. AK Parti’nin işlerini istiare ile yaptığını, bir eksiklik görülmüş ise bunun doğrudan iletilebileceğini, medya üzerinden konuşmanın partiyi üzdüğünü, parti ahlakına ilkelerine uymadığını söylüyor.

Bu açıklamaların ardından Sayın Gül, 30 Aralık günü ofisi aracılığıyla bir açıklama daha yaptı, devam dedi.

İlginç olan,kendisine açıkça kırgınlık bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’ye herhangi bir şey demeyen, hatta muhatap almayan ve asıl mevzuyu merkezden kaçıran bir cevap vermesiydi.

Siyasete dönecek ise çok daha net ve cesur olması beklenirdi. Ama çoğu kişi için yine de bu açıklama polemiğin yarattığı muğlaklığı giderdi, spekülasyonları doğruladı.

Erdoğan birkaç kez daha seslendirdi serzenişini. Hep yaptığı gibi milleti hakem tayin etti.

Öte yandan 2019’a fazla zaman kalmadı. 2019 hesapları içinse doldurulması gereken çok boşluk var. Eğer rekabet Erdoğan ve Gül arasında geçecekse şu, şuanda da net ama:

Tayyip Erdoğan niyetini, duygularını, yaklaşımını net olarak ortaya koymuş, kamuoyuyla paylaşmış vaziyette. Abdullah Gül hâlâ muğlak.