Engelliler Günü'nde bir hatırlatma: Bakan, görme engelli işçiye 'Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz' demişti

Erdoğan 'engelli haklarını geliştirdik' dese de, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın görme engelli vatandaşa dedikleri halen zihinlerdeki yerini koruyor.

Bugün 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü. 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edildi ve pek çok ülkede bir dizi etkinlik düzenleniyor.

İstanbul'da AVM açılışına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, bugünkü konuşmasında engellilere AKP döneminde sağlanan haklardan bahsetti.

Oysa daha 10 gün önce, TBMM'de Plan Bütçe Komisyonu'nda engellilerin de içinde bulunduğu bir gruba dönük yasa önerisi AKP tarafından reddedildi.

Yasa önerisi, asgari ücretin vergi dışı bırakılması, muhtarların SGK primlerinin bütçeden ödenmesi, çiftçinin mazotundan ÖTV ve KDV'nin alınmaması, Cemevi giderlerinin bütçeden karşılanması, engellilerin elektrik ve doğalgaz indiriminden yararlanmasını, taşeronluğun kaldırılmasını içeriyordu.

RECEP AKDAĞ, GÖRME ENGELLİ İŞÇİYE NE DEMİŞTİ?

15 Temmuz sonrası kabinede tekrar Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Recep Akdağ'ın,görme engelli bir vatandaşa yaklaşımı ise halen unutulmadı.

Akdağ, dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte gittiği Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde, taşeron firmada çalışan engelli işçi Nurullah Mehmetoğlu’nun "Asgari ücretle çalışıyoruz. Koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz" demesi üzerine "Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz. Para kazanıyorsun değil mi?" dedi.

2011 yılının Mayıs ayında gerçekleşen bu olayın üzerinden çok geçmeden Nurullah Mehmetoğlu'nun işine son verilmişti. Mehmetoğlu, o dönem basına şu açıklamada bulunmuştu: 

"Bir yıldır otomasyon elemanı olarak hastanede çalışıyordum. Görme engelliyim. Zor şartlarda ailemi geçindiriyorum. Daha önce üç yıl süreyle Bölge Devlet Hastanesi’nde çalıştım. Bir yılı aşkın süredir de Kadın Doğum Hastanesi santralinde operatör olarak görev yapıyordum. Otomasyon ihalesini yeni şirket kazandı. Çalışan 45 kişi arasında normal lise mezunu olmadığım gerekçesiyle işime son verildi. Oysa Açık Öğretim Lisesi son sınıf öğrencisiyim. İşime devam etmek istiyorum. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum."