Engelli kadınlara şiddet görünür değil

2014 yılında resmi rakamlara göre 109 kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı. Tecavüz uğrayanların yüzde 4,5’i ise engelli kadın ve kız çocukları.

Bianet’te yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme'de de engelli kadın ve kız çocuklarının hem ev içinde hem de ev dışında şiddet, yaralanma veya taciz, ihmal veya ihmalci davranış, kötü muamele veya istismar edilme riski ile daha fazla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Engelli Kadın Derneği Başkanı Fatma Köseoğlu Güldal ve klinik psikolog olan Doç. Dr. Ufuk Sezgin, engelli kadınların saldırganların açık hedefi olduğuna dikkat çekerek erişilebilir sığınmaevleri, merkezler ve ihbar hatları, uzmanların engellik konusunda eğitmi gibi birçok alanda düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

ENGELLİ KADINLARA ŞİDDET GÖRÜNÜR DEĞİL

Türkiye'de engelli kadınların uğradıkları şiddete dair araştırma yok. Engelli Kadın Derneği'nin, Türkiye'de ilk kez engelli kadınların uğradıkları şiddeti raporlaştırarak görünür kılacağı ve uygulayıcıları önlem almaya zorlayacağı belirtiliyor.

Dernek, şiddete uğrayan engelli kadınların doldurabileceği ihlal formları, kurumlara yaptıkları bilgi edinme başvuruları, medya takibi ve hukuki süreçleri takip ederek engelli kadına yönelik şiddeti raporlaştıracak.

Engelli Kadın Derneği Başkanı Fatma Köseoğlu Güldal, engelli kadınların hem ailelerinden hem de toplumdan bütün şiddet türlerine maruz kaldığını ama bu şiddetin görünür olmadığını ve göz ardı edildiğini belirterek, bu konunun ne kadın örgütlerinin ne de engelli örgütlerinin gündeminde olduğunu söyledi.