Elif Doğan Türkmen, 1.2 milyon liralık fatura sebebiyle istifa etti: Diğer vekiller ne kadar harcıyor?

1.2 milyon liralık haberleşme faturası, CHP'li Elif Doğan Türkmen'in başkanlık divanından istifasına sebep oldu. Peki diğer milletvekilleri ne kadar harcıyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 milyon 2 yüz bin liralık haberleşme faturası tartışma konusu olan TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden CHP'li Elif Doğan Türkmen'in Başkanlık Divanı'ndan istifasını istemişti. 

Önceki gün yapılan çağrı için sessiz kalan Türkmen, dün akşam yaptığı açıklamada “Genel Başkanımız ile konuştuktan sonra gereğini yaparım” demişti. CHP'li Türkmen’den, konuyla ilgili beklenen haber geldi.

Daha önce yaptığı açıklamada Genel Başkan’la görüşeceğini söyleyen CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmeden Meclis’teki ‘başkanlık divanı üyeliği’ görevinden istifa ettiğini duyurdu.

DİĞER VEKİLLER NE KADAR ÖDÜYOR?

Normalde TBMM üyelerinin haberleşme faturaları, bir yıl içerisinde vekil maaşının iki katını geçemiyor.

Hürriyet'in haberine göre iletişim harcamaları konusunda TBMM üyelerinin tamamı için iki maaş kısıtlaması uygulanmıyor. Bu uygulamadan muaf olan üyeler de var.

23 Başkanlık Divanı üyesi (TBMM Başkanı, 4 TBMM Başkanvekili, 11 kâtip üye, 7 idare amiri), 11 TBMM Grup Başkanvekili ve 18 İhtisas Komisyonu Başkanı olmak üzere tam 52 kişi. 

Habere göre bu uygulama 1993’ten beri geçerli. Dayanağı da Hüsamettin Cindoruk’un TBMM Başkanı olduğu dönemde, 4 Mart 1993’te yapılan bir Başkanlık Divanı toplantısında alınan karar. 

Durumu bir haftadır tartışılan CHP’li Elif Doğan Türkmen de Başkanlık Divanı’nda kâtip üye olması nedeniyle ‘sınırsız iletişim’ hakkına sahip olanlar arasındaydı.

Sınırsız iletişim harcaması hakkına sahip olanların bir yılda ne kadar harcadığını gösteren toplu bir liste yok. Hürriyet tarafından tespit edilen listeyse şöyle:

FATURAYI MEKTUPLAR ARTIRIYOR 

Yüksek faturalara esas sebep olanın mektuplar olduğu belirtiliyor.

Habere göre "bir kâtip üye örneğin ramazan ayında 200 binden fazla mektup gönderince, TBMM, 100 bin TL’lik bir faturayla karşılaşıyor".

GSM operatörleri sınırsız paketleri sabit fiyatlara sattığından telefon ve SMS faturaları sınırların çok altında kalıyor.