Elektrik kesintileri 120 fabrikada üretimi durdurdu: Zarar 60 milyon dolar!

2016'nın son haftasında meydana gelen ve bugün de kimi OSB'lerde devam eden elektrik kesintileri, otomotiv yan sanayinde 120'ye yakın fabrikada üretimi durdurdu. Sadece bu fabrikalardaki zararın iki günde 60 milyon doları aştığı belirtildi.

İstanbul ve çevresinde geçtiğimiz hafta başlayan elektrik kesintileri otomotiv yan sanayinde 120'ye yakın fabrikada üretimi durma noktasına getirdi. Sadece bu fabrikalardaki zarar 2 günde 60 milyon doları aştı.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (Taysad) Başkanı Alper Kanca, “5 dolarlık parçayı gönderemediğimiz için 20 bin dolarlık araba üretilemiyor” dedi.

Kanca, tüm sektörler dahil edildiğinde bine yakın fabrikanın bu elektirik kesintilerinden etkilendiğini ve zararın çok büyük olduğunu dile getirdi. Alpar Kanca şöyle konuştu:

“Gebze ve civarındaki bütün organize sanayiler bu kesintilerden etkilendi. Burada Türkiye'nin en büyüklerinin de olduğu 13 organize sanayi bölgesi var. İlaç şirketi de var, Siemens de var. Bunun gibi çok sayıda büyük firma var. Bunların içerisindeki TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'de 80 fabrikada kesintiler nedeniyle üretim durdu. Bu OSB'nin dışında yakın bölgedeki otomotiv yan sanayi fabrikalarını da sayarsak sayı 120'ye çıkıyor. Fabrikalarımızda 10 binlerce işçi çalışıyor. Burada Toyota ve Tofaş gibi otomotiv devlerinin tedarikçileri var. Otomotivde ana sanayi maliyetleri düşürmek için bizi stoksuz çalışmaya zorluyor. Sadece bizim organize sanayi bölgemizde iki günlük zarar 40 milyona dolara yaklaştı yaklaştı. Bizim organize sanayimizde günlük 10 milyon dolar ihracat var. Günlük 10 milyon dolar da yurt içinde satış var. Yani günlük kayıp 20 milyon dolar. Diğer yan sanayi firmalarını da eklediğiniz zaman bu rakam çok daha yukarılara çıkıyor. Ancak siz mesela 5 dolarlık bir parçayı yollamadığınız zaman üretemediğiniz bir arabanın değeri en az 20 bin dolar.”

Dünyanın her yerinde kesintilerin olabilidiğini ancak bunun nasıl yönetildiğinin önemli olduğunu vurgulayan Kanca, “TEAŞ, BEDAŞ, Enerji Bakanlığı buradaki arızaya baktıkları zaman bir tahminde bulunmaları gerekiyor. Bu tahminden sonra bilgi verilebilir. 'Bizim bu problemi çözmemiz en az iki günü alır. Ona göre tedbir alın' denilebilir mesela, biz de ona göre planımızı yaparız. Bu yapılmadı maalesef. Akşam elektrik geliyor. Sabah insanları buraya getiriyoruz, İçeri giriyorlar yine elektrikler gidiyor” dedi.