Elazığ cezaevinde işkence iddiaları

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki ağır hak ihlalleri ve işkence iddiaları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e soruldu.

Haber Merkezi

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez'in Elazığ T-Tipi cezaevinde kalmakta olan mahkumların yaşadıkları ağır hak ihlalleri ve işkence iddialarını TBMM gündemine taşıdı. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e cevaplandırması istemiyle soru önergesinde "Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahpuslar özellikle her Cuma günü sabah ve akşam saatlerinde işkenceye maruz kaldıkları, sayım esnasında darp edildikleri, küfür ve hakaretlere maruz kaldıkları bilgisi doğru mudur?" sorusunu sordu.

İrmez'in önergesi şu şekilde:

Cezaevlerinden neredeyse her gün yaşanan ağır hak ilhallerine ilişkin bilgiler ve bizzat mahpuslar tarfarından kaleme alınmış mektuplar almaktayız. Özellikle Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevinden neredeyse her gün yaşanan ağır hak ihlallerine ilişkin haberler de basına yansımaktadır.

Tutuklu ve hükümlü yakınlarının tarafıma aktardığı bilgiler, Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalan tutuklu ve hükümlülerin avukatları ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda ve basına yansıyan haberler doğrultusunda; Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde kalan mahpusların her Cuma günü sabah akşam işkenceye maruz kaldıkları, sayım esnasında şiddet gördükleri, yerlerde sürüklenerek havalandırmaya götürüldükleri, avukat görüşleri esnasında kısıtlamaların getirildiği, cezaevi yönetimi tarafından koğuşlarda arama yapıldığı esnada zorla ayağa kaldırılarak sinkaflı sözler söylendiği ve ölüm ile tehdit edildikleri ayrıca sürekli olarak fiziki ve psikolojik işkence gördükleri ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumundan tarafınıza iletilen bir ihlal var mıdır?

Adalet Bakanlığı’na ve ona bağlı kurumlara Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan ihlallere dair kaç dilekçe gönderilmiştir? Bu dilekçelerin kaçı işleme konulmuştur?

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahpuslar özellikle her Cuma günü sabah ve akşam saatlerinde işkenceye maruz kaldıkları, sayım esnasında darp edildikleri, küfür ve hakaretlere maruz kaldıkları bilgisi doğru mudur? Doğru ise ilgili memurlar hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır?

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan süreci araştırmak üzere Bakanlığınız tarafından müfettiş görevlendirmesi yapılacak mıdır?

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda devam eden süreçle ilgili Bakanlığınızın acilen atacağı adımlar nelerdir?

Elazığ T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahpuslar geçtiğimiz aylarda açlık grevi eylemi gerçekleştirmiştir. Açlık grevi eylemlerinin başlamasına sebep olan nedenler araştırılmış mıdır? Bir daha yaşanmaması için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınmıştır?

Cezaevlerinde idareden kaynaklı yaşanan hak ihlallerine karşı almış olduğunuz önlemler nelerdir? Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde çalışan, yönetim de dâhil olmak üzere personellere insan ve tutuklu hakları konusunda hizmet içi eğitim verilmiş midir?

Söz konusu ihlaller, Türkiye’nin taraf olduğu mahkûmlara uygulanması gereken standart kuralları belirleyen uluslararası sözleşmelere ve iç hukuka aykırılık teşkil etmekte midir?

Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlerinin başta yaşam hakları olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin sağlanması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?