Eğitime sistem dayanmıyor: Son 15 yılda tek bir kişi bile başaramadı...

Eğitim sistemindeki değişiklikler bitmek bilmiyor. Son 15 yılda hiçbir öğrenci, eğitime başladığı sistem ve müfredatla mezun olamadı. Son olarak bunlara TEOG'un kaldırılması kararı eklendi.

Haber Merkezi

 

AKP iktidara geldiğinden bu yana, eğitim sisteminin yapılan değişikliklerle yapboza çevrildiği görülüyor.

AKP’nin eğitim sisteminde yaptığı değişiklikler şöyle:

  • 2005 yılında liseler dört yıla çıkarılırken İngilizce hazırlık sınıfları neredeyse tamamen ortadan kalktı.
  • Liseye Giriş Sınavı (LGS), 2005’te kaldırılıp yerine Ortaöğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (OKS) getirildi. Ancak 2008 yılında bu sınav kaldırılıp yerine üç aşamadan oluşan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi. Yalnız bu sınav da 2010 yılında yeniden tek sınava dönüştürüldü. Daha sonrasında sınav sistemi bu kez de 2013 yılında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) olarak değiştirildi.  Böylelikle  Orta Öğretim düzeyindeki sınav sisteminde beş kez değişiklik yapılmış olundu. Şimdi de TEOG kaldırıldı ve yerine getirilecek sistem konusunda henüz bir netlik olmadığı anlaşıyor.
  • Üniversiteye giriş sınavlarıysa 2009 yılında YGS ve LYS olmak üzere iki aşamalı sınav sistemine dönüştürüldü.
  • Katsayı uygulaması 2011 yılında YÖK tarafından kaldırılırken  İmam Hatip  Lisesi mezunlarının başka branşlarda üniversiteye girmelerinin önü açılmış oldu.
  • O güne kadar sekiz yıl kesintisiz eğitimi içeren sistem, 2012 yılında “4+4+4” 12 yıllık eğitime dönüştürüldü. Bu sistemle ilkokul dört yıla indirildi, ortaokul geri getirildi. Bununla birlikte müfredatta da seçmeli derslerin sayısı artırılarak dini içerikli dersleri yoğunlaştıran değişiklikler yapıldı.