'Efemçukuru'nda mahkeme kararına rağmen işletilen altın madeni kapatılsın'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaparak kapasite artışı talebinde bulunan Tüprag’a ait Menderes Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapatılması için kampanya başlatıldı. Kampanyada, “Mahkeme kararlarına rağmen yürütülen çalışmalar durdurulsun” denildi.

İzmir’de çalışmalara başladığı günden bu yada defalarca tartışmalara neden olan Menderes Efemçukuru’ndaki Tüprag Madencilik’e ait altın madeninin kapatılması için kampanya başlatıldı. 

İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nı kirlettiği iddia edilen maden birçok kez çevre sorunları ile gündeme gelmişti.  Ege Çevre ve Kültür Platformu, İzmir Tabip Odası ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin öncülüğünde başlayan kampanyaya birçok kişi destek verdi.

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

“Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi İzmir'in Menderes İlçesi Efemçukuru Köyü yakınlarında, İzmir'in Damı denilen bir bölgede bulunmaktadır. Buradan, İzmir için önemli düzeyde suyun bu bölgede gerçekleşen  yağışlarla yüzeyel ve yeraltı suları şeklinde oluştuğunu anlamak gereklidir.

Efemçukuru Altın Madeni İşletmesine çalışma izni verilerek günde yaklaşık 250.000 kişiye içme-kullanma suyu sağlaması planlanan Çamlı Barajı'nın yapımı engellendiği gibi; bulunduğu yer itibariyle Efemçukuru başta olmak üzere yakın çevredeki diğer köylerin, Güzelbahçe ve yöresinin su kaynaklarıyla Tahtalı Baraj Gölünün kirletilmesine göz yumulmaktadır.

Dünya çok yakın gelecekte küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle oluşacak çok ciddi su azalması ve kirlenmesi sorunlarına çözümü tartışırken biz elimizdeki hazır kaynakların kullandırılmaması ve var olanların maden işletmesi tarafından kirletilmesine yol açan işletmelere verilen izinleri engellemeye çalışmaktayız.

TÜPRAG'ın maden işletmesinin kapasitesini yaklaşık üç kat artırma talebi de bu sorunların üzerine tuz biber eken bir gelişme olmuştur. Efemçukuru altın madeninin kapasite artırımı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izni ilgili kurumlar tarafından kabul edilmiş ve bunun üzerine Ege Çevre Kültür Platformu, Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, Arif Ali Cangı ve Ahmet Karaçam tarafından ÇED iptal davası açılmıştı. Davaya yönelik mahkemenin atadığı bilirkişilerin yörede yaptığı keşifte 'kuru atıktan alınan örneklerin analizi sonucunda, arsenik, kadmiyum, bakır, kurşun, mangan, nikel, selenyum, kükürt, çinko elementlerinin dünya kabul ortalaması seviyelerini aştığı' tespit edilmiş, bunun üzerine mahkeme kapasite artırımına izin veren ÇED iznini iptal etmişti. Yani İzmir'in su havzası olan Efemçukuru yöresinde kanser yapıcı ağır metal kirliliğinin somut delilleri dava dosyasına da girmiş oldu.

Buna ilişkin zaman yitirilmeksizin önlem alınması gerekmektedir. Bu yüzden yöredeki tek kirletici kaynak olan Efemçukuru altın madeninin yaşamın sağlıklı biçimde sürdürülebilmesi için, İzmirlilerin sağlıklı çevrede yaşama hakkının korunabilmesi için mahkeme kararına uyularak derhal kapatılması gereklidir."