Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ‘işkence’ açıklaması

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşandığı ifade edilen işkence haberlerine ilişkin açıklama yayınladı. Savcılık açıklamasında, tutukluları suçlu buldu.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı,  Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan siyasi tutukluların, cezaevi yönetimi tarafından işkenceye maruz kaldığı yönünde çıkan haber ve paylaşımlara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

Açıklamada, tutuklularda gözlenen fiziksel hasarların "taşıma esnasında" olduğu iddia edilirken, söz konusu haberlerin "gerçeği yansıtmadığı" öne sürüldü.  

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Sözcülüğü ve Medya İletişim Bürosundan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan siyasi tutukluların, cezaevi yönetimi tarafından işkenceye maruz kaldığı, kaburgalarının kırıldığı, domuz bağı yapılarak süngerli odaya kapatıldığı hakkında yer alan haber ve paylaşımlara ilişkin basın açıklaması yapılması gereği duyulmuştur. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün, 07/09/2017 tarihli nakil emri ile Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan hükümlü bulunan A.D.,S.M., B.A., İ.K., M.A.A. ve F.K.'nın farkı ceza infaz kurumlarına nakilleri uygun görülmüştür. Hükümlüler, 11/09/2017 tarihinde gerçekleştirilen nakilleri esnasında, kurum personeline karşı saldırgan ve olumsuz tavır sergilemiş, birçok memurun darbe almasına sebebiyet vermiş, diğer hükümlü ve tutukluları kurum idaresine karşı eylem yapma yönünde teşvik etmişlerdir. Hükümlü F.K. il dışına nakli gerçekleştirileceği esnada, kurum tabipliğine getirilirken, yürümeyerek direnç göstermiş, bu nedenle görevli personel yardımıyla muayene odasına götürülmüştür. Hükümlünün yapılan fiziki muayenesinde, koltuk altı kenarlarında ve kollarında taşımaya bağlı olarak oluştuğu değerlendirilen ekimozlar mevcut bulunduğu, BTM ile giderilebileceği belirtilmiştir. Hükümlü F.K.'nın sevk edildiği Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna 11/09/2017 tarihinde saat 15.40'ta kurum giriş işlemleri yapılırken düzenlenen tutanakta; hükümlünün sağlık sorunlarının bulunmadığını beyan ettiği, ayrıca düzenlenen raporda kaburgalarında kırık olmadığı, BTM ile giderilebilecek ekimozlar mevcut olduğu rapor edilmiştir. Bu şekilde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.