'Ebeveynler akıllı telefonla çok vakit geçirdiğinde, çocuklar huzursuz ve öfkeli oluyor'

Akıllı telefonlarıyla daha uzun süre geçiren ebeveynlerin çocukları, daha öfkeli ve huzursuz olduğu düşünülüyor.

Araştırmalara göre,ebeveynler akıllı telefonlarında çok fazla vakit geçirdiğinde, çocuklar daha olumsuz davranıyorlar.

ABD'de 170 ailenin katıldığı bir çalışmada, anne veya babaların akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar kullanmaları nedeniyle, çocukla etkileşimlerin ne sıklıkla kesildiğini incelendi.

Ebeveynlerin neredeyse yarısı tipik bir günde çocuklarıyla konuşurken en az üç teknoloji kesintisi yaşadığını bildirirken, dörtte biri bu kesintinin iki kez olduğunu söyledi.

Ebeveynler daha sonra çocuklarının sızlandığını, küstüğünü, hüsrana uğradığını, öfkelenmesine veya hiperaktivite, huzursuzluk belirtileri gösterdiklerine ilişkin soruları cevaplandırarak çocuk davranışlarını değerlendirdi.

Kesintiler, öğle saatlerinde, oyun zamanlarında ve rutin etkinliklerde veya çocuklarıyla konuşmalar sırasında telefon mesajlarını kontrol etmek kadar basit olabilir.

ANNELER DURUMU ANLAMAYA DAHA YATKIN

Çocuklarla konuşurken mesajları kontrol etmek gibi nispeten daha az etkili kesintiler gibi görünse bile; aşırı duyarlılık, halsizlik ve sızlanma gibi daha büyük çocukluk davranışı sorunlarıyla ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, annelerin bu gibi zamanları kullanarak çocukların hayal kırıklığını tetikleyebileceğini algılama kapasitelerinin, babalarından daha olası olduğunu gözlemledi.

Öte yandan çalışmacılar, sonuçların gözlemsel nitelikte olduğunu ve bu bölünmelerin çocuklarda hayal kırıklığına neden olduğunu tamamen kanıtlamadığını vurguladı.