E-postalarını koruyamayan Yalçındağ Yandex'ten de istifa edecek mi?

Doğan Medya Grubu CEO’su ve Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’la e-posta yazışmalarının ortalığa saçılması gündemdeki yerini koruyor. Şimdi kamuoyunun merak ettiği iki konu var: Aynı zamanda Yandex Türkiye’nin de CEO’su olan Yalçındağ’ın e-postalarını Redhack’ten nasıl koruyamadığı ve bu…

Ahmet Çınar

Doğan Medya Grubu CEO’su ve Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ’ın e-posta hesabının Redhack tarafından hacklenmesi sayesinde, Türkiye’nin en zengin patron ailelerinden olan Doğan’larla AKP’nin ve Tayyip Erdoğan’ın yakın ve perde arkasındaki ilişkisi ortalığa saçılmıştı.

Mehmet Ali Yalçındağ’ın ([email protected]) adresinden Albayrak ve Doğan’a yazdığı ve böylece grup içindeki konuşmaları Saray’a ileten e-postalar kamuoyunda günlerce tartışılmıştı. Bu e-postalarda Yalçındağ’ın Erdoğan’a “Başkomutanım” diye hitap ettiği de ortaya çıkmıştı.  

Bunun üzerine Mehmet Ali Yalçındağ, Doğan Medya Grubu CEO’luğundan istifa etmek zorunda kalmıştı. İstifa ederken de “Bu e-postaları ben atmadım, bilgisayarım hacklenmiş, günlük raporlarım çalınmış” demişti.

 

YANDEX’TEN DE İSTİFA EDECEK Mİ?

Kamuoyunda şimdi iki soru tartışılıyor. Aynı zamanda Yandex Türkiye’nin de CEO’su olan Mehmet Ali Yalçındağ, e-postalarını nasıl koruyamadı ve Yandex’teki görevinden de istifa edecek mi?

Yalçındağ 2012’nin Temmuz ayında Yandex Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilmişti. Yandex’in dümenine geçtiği gün “Dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinin bir parçası olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyorum” açıklaması yapmıştı.

BİR E-POSTAYLA YÜZLERCE İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARMIŞTI

Yalçındağ göreve geldikten bir süre sonra, Yandex’te çalışan yüzlerce kişiyi işten çıkarmıştı. Firmadan yapılan açıklamadaysa 750 kişiye artık ihtiyaç kalmadığı belirtilerek, “optimizasyon süreci” gerekçe gösterilerek bu çalışanlar işsiz bırakılmıştı. 28 Nisan 2015’te yüzlerce Yandex çalışanı, bir e-posta mesajıyla işten çıkarılmıştı.

DOLAR YÜKSELİNCE ÜCRETLERİ 1 YERİNE 0.08 DOLARDAN ÖDEMEYE BAŞLAMIŞTI

Aynı e-postada ayrıca, dolar üzerinden ödenen ücretlerde de düzenlemeye gidileceği, dolar-TL paritesinin değiştiği, ücretlerin artık görev başına 0.08 dolar üzerinden ödeneceği de belirtilmişti.

HACKLENMEDEN KISA SÜRE ÖNCE SİBER GÜVENLİK İŞİNE DE EL ATMIŞTI

Yalçındağ, Redhack tarafından hacklenmeden kısa bir süre önce siber güvenliğe merak sarmıştı. Geçtiğimiz Ağustos ayında teknoloji şirketi Natek’e ortak olmak için masaya oturan Yalçındağ, böylece siber güvenlik işine de el atmıştı.  

ARASI SADECE SARAYLA DEĞİL, FETHULLAH GÜLEN’LE DE İYİ…  

Yalçındağ, üç yıl önce, 2013’ün Ekim ayında rahatsızlanan Fethullah Gülen’e geçmiş olsun mesajı da göndermişti. Fethullah Gülen kalp ritmine bağlı olarak rahatsızlanmış, sonrasında da kendisine geçmiş olsun mesajı gönderenlere gazete ilanı vererek teşekkür etmişti. Gülen’e geçmiş olsun mesajı gönderenler arasında Mehmet Ali Yalçındağ’ın olduğu da böylece ortaya çıkmıştı.

İSTİFA EDECEK Mİ? 

Hem Yandex’in Türkiye CEO’su olan hem de yakın geçmişte siber güvenlik işine el atan Yalçındağ’ın, kendi e-postalarını neden koruyamadığı ve Yandex’ten de istifa edip etmeyeceği bilinmiyor.