Dünya nükleerden vazgeçiyor: İşte nükleer felaketin dünyaya faturası...

Akkuyu nükleer santralinin ÇED raporunun iptali için açılan dava bugün görülüyor... Japonya nükleerden pişman olduğunu açıklarken AKP Sinop'ta nükleer santral işini Japonlara teslim etti. Nükleer enerjinin diğer enerjilerden daha pahalı olduğu bilimsel verilerle açıklanıyor, dünya nükleerden vazgeçiyor. İşte nükleer felaketin dünyaya faturası...

İlker Belek

Çevreci kitle örgütlerinin Akkuyu nükleer santraline ilişkin ÇED raporunun iptaline dair açtıkları dava bugün görülüyor. Bu arada AKP genel başkanı ve cumhurbaşkanı Erdoğan yine esti gürledi, “Birileri rahatsız olsa da bu kervan yürüyecek, en çevreci benim” dedi.

FUKUŞİMA FELAKETİ SONRASI JAPONYA PİŞMAN 

Oysa nükleerin faturasının ne kadar yüklü olduğu, Fukuşima (2011) ile bir kez daha ortaya çıkmıştı.

Öyle ki, felaket sırasında Japonya başbakanı olan Naoto Kan sonradan, 29 Mart 2017’de Japonya’nın deprem ve tsunami gibi felaketlere karşı çok deneyimli olmasına rağmen Fukuşima felaketinde ne yapacaklarını bilemez duruma düştüklerini ve nükleer santrallerin geleceğinin olmadığını söylemek zorunda kaldı.

Naoto Kan, ayrıca Nisan 2016 tarihinde şu açıklamayı yapmıştı: “Fukuşima kazasından önce dönemin başbakanı Erdoğan’la bir görüşmemde, benim de kalitesinden emin olduğum Japon nükleer teknolojisini kullanmalarını tavsiye etmiştim. Şimdi anladım ki bu sözlerim tamamen hataymış. Bunun için pişmanım.”

AKP SİNOP'TA NÜKLEER İŞİNİ JAPONLARA TESLİM ETTİ

Böyle ama AKP Sinop’ta bir nükleer santral işini Japonlara teslim etti bile.

Fukuşima’dan sonra gelişen halk tepkisi sonucu Japonya’da çalışabilir durumdaki nükleer reaktör sayısı 54’den 43’e indirildi ve 4 nükleer santral kapatıldı.

Japonya ayrıca 2016 yılı sonunda aldığı bir kararla Fukui kentindeki 9 milyar dolar maliyeti olan Monju nükleer santralini de kapatma kararı aldı. Nedeni faaliyete başladıktan 250 gün sonra arızalanması, oysa tam 22 yıl faaliyet göstermesi planlanmıştı. Söküm işlemi de 3.2 milyar dolara mal olacak.

Bugünkü Akkuyu ÇED davası vesileyle davacı örgütler arasında yer alan Greenpeace bir infografik yayınlayarak, nükleer enerji konusundaki çok temel gerçeklere dikkat çekti.

NÜKLEER ENERJİ DAHA PAHALI

 

Maliyetler yukarıdaki tabloda görülüyor. Ayrıca, yapılan anlaşmaya göre Akkuyu nükleer santralinden elektrik alım maliyeti de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2014 yılı ortalama elektrik alım maliyetinin çok üzerinde: Kilowat başına 12 cent’e karşılık, 6.5 cent.

DÜNYA NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇİYOR

Almanya 2020’ye, İsviçre 2033’e kadar tüm nükleer santrallerini kapatma kararı aldılar. İtalya’da 2011’deki referandumda halk yüzde 94 oranında nükleere hayır dedi.

Dünyada 2013 yılı için mevcut nükleer enerji santrali 2002 yılına göre 50 adet daha az.

KÜRESEL ENERJİ ÜRETİMİNDE NÜKLEER GÜCÜN PAYI AZALIYOR

1996’da toplam enerjinin yüzde 18’i nükleerden gelirken, oran 2013’de yüzde 11’e geriledi.

2000-2013 arasında rüzgardan elde edilen enerjinin payı yıllık ortalama yüze 25, güneşten elde edilenin payı yüzde 43 artarken, nükleerden elde edilenin payı yıllık yüzde 0.4 azaldı.

Yine aynı dönem için yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım yüzde 47 artarken, nükleere yapılan yatırım yüzde 3 azaldı.

Fukuşima’nın sonucunda

30 bin kilometre kare alan etkilendi,

500 milyar dolar ekonomik kayıp meydana geldi,

200 bin insan taşınmak zorunda kaldı,

Bölgedeki çocukların yüzde 35’inin troidlerinde kist-nodül görüldü,

Okyanusa halen her gün 300 ton radyasyonlu su boşaltılıyor.